Читај ми!

Већи рачуни у домаћинствима без калориметара

Двоструко веће рачуне за грејање, негде и више од 25 хиљада динара, добила су домаћинства у Нишу која нису уградила калориметре. На то их, кажу, нико није упозорио, иако сада грејање плаћају шест месеци. У Нишу две приватне фирме уграђују калориметре, а потрошњу обрачунавају на основу одлука града. За уградњу на 12 месечних рата довољно је да се изјасни 70 одсто станара зграде.

Ову формулу по којој се израчунава утрошена топлотна енергија већина грађана не разуме. По рачунима су схватили, међутим да се онима без калориметра обрачунава по тзв. коефицијенту два.

"Рачун ми је 25.000 динара и не знам како ћу да га платим", каже Нада Цвејић.

"Што се тиче плаћања рачуна ми ћемо да покренемо парницу и тражићемо да нас обештете и то је једини начин јер другачије не можемо да изађемо на крај са њима", каже Ивица Митић.

Информацију о томе да ће им рачуни бити већи Нишлије су добијале на састанцима Скупштина станара, представника топлане и приватне фирме која уграђује калориметре.

"Вероватно сви станари нису присуствовали том састанку као што ја нисам присуствовао или тренутно нисам био ту, не знам ни ја разлог који је био, међутим званично од топлане ми ништа нисмо добили", каже Градимир Илић.

Директор нишке топлане Слободан Максимовић тврди да је свако ко је хтео могао да се обавести и да ово не може назвати казном за грађане.

"Ја то не бих назвао казном из простог разлога што да нема тог коефицијент два могло би да се деси да онај који не жели да угради ту опрему добија мањи рачун од онога који је уградио опрему и једноставно не жели да штеди", додаје он.

Они који имају калориметре кажу да су уз штедњу рачуни мањи. И поред тога Раде Чешљарац са рачуном од 11 хиљада динара сматра да плаћа више него што треба.

"Највећи износ за топлотну енергију је заједничка потрошња то је скоро две трећине у односу на укупну потрошњу и на ту заједничку потрошњу ја не могу да утичем", каже Раде Чешљарац.

У наредних пет година сви ће морати да уграде калориметре. У топлани кажу да је то најједноставније урадити кад није грејна сезона, у супротоном грејање мора да се обустави у целој згради док траје уградња.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара