Читај ми!

Чајетина, шармантна варошица

Иако је за хиљаде туриста само успутно место крај магистрале за саме Чајетинце њихова варош је посебна и нерадо одлазе из ње. Као административни центар тог краја Чајетина не пристаје да буде у сенци туристичког Златибора, већ живи свој друштвени, културни, спортски живот.

Варош од пет хиљада људи, са свим одликама места у коме се живот не своди на туристичке сезоне. За оне који је упознају и заволе најближа поређење су мала швајцарска административна места, по изгледу, уређености, положају.

"Оно што људи прво виде кад дођу у наше место је наш лепи парк, уређене улице, срећне људе", каже Бојана Божанић заменица председника општине Чајетина.

Иако надомак Златибора, није у његовој сенци, чак и не воле Чајетинци да их зову Златиборцима.

Историја Чајетине-кратка и бурна. Иако се везује за силног сердара рујанског Јована Мићића и његов кастел од кога данас нема трагова, први подаци су из турских дефтера с почетка 19. века.

"Помиње се један хан у коме су се скупљали трговци и путници, чекали или чајили, како се тада говорило, да заједно пређу преко Златибора, који је био опасан, због дивљих звери и хајдука и
по том чајити је добила и име", каже Снежана Ђенић историчар.

Чајетинци нису пристали да само "чаје" ни некад ни сада, од недаћа су се бранили бритким умом и језиком па је овде и права престоница ерског хумора, а да су имали решење за сваку ситуацију, осим безбројних анегдота, сведоче и музејски предмети попут овог и стварно поткованог јајета.

У најлепшој и једној од најстаријих зграда у вароши је зато с разлогом библиотека од 50 хиљада књига као чувар традиције и центар из ког стижу нове идеје.

Не запоставља се ни спортски дух, не само као место где се припремају бројне екипе из земље и света.

"Имамо успешан кошаркашки клуб који се бори за улазак у другу лигу, шенски одбојкашки који је већ у другој лиги и фудбалски клуб "Златибор" коме је и поред имена база увек била у Чајетини", каже директор Културно-спортског центра Никола Смиљанић.

У малој вароши више од хектара је заузео главни парк који је уз улице као и цео Златибор брига око 100 комуналаца.

"Све што радимо на Златибору од уређења улица, одржавања зелених површина, исто то и на исти начин радимо и овде и наравно да Чајетина не заостаје", каже Срђан Пантовић КЈП "Златибор".

Чајетина тако из много добрих разлога не пристаје да буде само успутно место већ живи свој живот шармантне варошице чак и овако обавијена зимском маглом.

У пуној светлости и бојама Чајетина изгледа баш као  разгледница из швајцарскиог планинског градића.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се