Читај ми!

Сами у немаштини

Трагом поруке коју су послали мештани села Рача код Куршумлије, путем Фејсбук странице "Ово је Србија", екипа ТВ центра из Прокупља је посетила четворочлану породицу Милосављевић, која живи на ивици егзистенције, без струје, воде и кућних апарата, а право на социјалну помоћ и дечји додатак немају.

Милосављевићи живе у трошној кући, без струје, воде, купатила. Једна просторија је место у коме бораве, спавају, купају се. Једини извор прихода је плата од десет хиљада, коју Радмила као курир у школи заради са пола радног времена, а која углавном оде на лекове за тешко болесног супруга Радишу.

"Обраћали смо се за помоћ Центру за социјални рад. Они су нам рекли да имамо плату. А колика је и да ли може од ње да се живи, то није битно. Општини се нисмо обраћали, било нас је срамота. А има дана када нема шта да се једе. И то више дана", каже Радмила Милосављевић.

Због дуга од осам хиљада пре шест месеци исечена им је струја, а добром вољом комшија, који су спровели кабал од њихове куће, једна сијалица пркоси тами.

"Дали смо им прво лампу и гас. То није ништа помогло. После смо им дали струју преко једног кабла који смо развукли, да могу деца да уче. Жао нам је како живе, добри су људи", каже Вучица Нововић.

Ана и Војкан добри су ђаци. Мајци су десна рука, а поред учења, главни задатак им је свакодневни одлазак по воду на оближњи извор. Старије четири сестре су удате, а они, као пети и шесто дете по реду, немају право на дечји додатак.

"Највише нам недостаје телевизор, спорет, фрижидер. Немамо ни судоперу, купатило", каже Ана Милосављевић.

"Мој омиљени предмет у школи је математика. Највише бих волео да имам своју собу и компјутер, као и сви моји другари", каже Војкан Милосављевић.

У општини Куршумлија, право на социјалну помоћ има 1.100 особа. Иако је не остварују, Милосављевићима, који су у Куршумлијску Рачу дошли из села Ђаке, како би школовали децу, помоћ је преко потребна, на шта су указале и њихове комшије, пославши писмо редакцији РТС-а у Прокупљу, и апел људима добре воље да им се омогуће хумани услови за живот.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара