Читај ми!

Произвођач млека из Накова

Оливера Латиновић из Накова крај Кикинде девет година се бави говедарством. Почела је са седам стеоних јуница добијених од робних резерви, да би данас важила за једног од већих произвођача млека у кикиндској општини.

На фарми Оливере Латиновић тренутно се налази око 120 телади, јуница и музних грла. Дневно произведе од 800 до 1.000 литара млека, које испоручује Имлеку и нишкој млекари.

Од малена је научила да вози трактор и управља другим пољопривредним машинама и каже да нема ниједног пољопривредног механизма коме не може да препозна квар и отклони га. Скоро сама обрађује свих 120 јутара земље, што своје, што изнајмљене.

"Храну сами производимо. Имали смо среће да добијемо државну земљу по праву пречег и успевамо да произведемо и силажу и детелину и кукуруз, тако да је то велика уштеда", каже Оливера додајући да би било врло проблематично када би морала куповати храну.

Оливера је још лане планирала да поправи пут до фарме, али мораће сачекати, јер планираних двадесетак хиљада евра за тај посао, које јој је дуговала једна млекара за испоручено млеко пропало је заједно са млекаром. То је некако преболела, али сада је брине укидање квота за европске млекаре што ће, сматра Оливера, бити погубно по нашу млекарску индустрију, а нарочито мала сточарска газдинства.

"Европска унија евидентно има проблем са Русијом у коју више не извози млеко, па се сада то млеко и млечни производи увозе код нас по неким дампинг ценама. Они су довољно јаки да могу сачувати своју основну производњу, а када ми изумремо цене ће отићи горе ,  док
се ми више  нећемо моћи подићи", каже Оливера.

За успешно вођење породичног газдинства и организовање пољопривредне производње у сточарству и ратарству Оливери Латиновић је 2005. и 2014. године додељена Годишња награда општине Кикинда.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745
                                                                        

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се