Читај ми!

Изложба слика Зузане Халупове

Поводом 90 година од рођења најпознатије сликарке наиве, у Галерији наивне уметности у Ковачици отворена је изложба слика Зузане Халупове. Представљено је 60 дела из музејске и приватних збирки.

Деца која се играју у снегу, радови у пољу, породица окупљена у типично уређеној словачкој кући - то су најчешћи мотиви на сликама Зузане Халупове. Дела јој зраче оптимизмом, шаренилом, увек имају неку причу и лако су разумљива сваком.

Зузану су сви волели и ценили, а она је највише волела децу, иако није могла да их има.

"Ми смо биле јако добре пријатељице. Она је умела лепо да објасни све у вези са сликарством, како се нешто црта, како четкице средити, била је добар човек, лепо је примала сваког...", каже Ева Хусарикова, сликарка.

Халупова је прву изложбу имала 1964. године. Допринела је томе да се за Ковачицу чује на свим меридијанима. Истицала се хуманитарним радом, а на њеним сликама може се "прочитати" фолклорна историја Словака.

"На њеним сликама видимо Ковачицу између два светска рата: како је изгледао ентеријер кућа, ношње, оруђе за рад, начин живота, све је то на сликама сачувала од заборава", каже Марија Распир, Галерија наивне уметности.

Прошло је 14 година од смрти Зузане Халупове. Она и Мартин Јонаш најзначајнији су ковачички сликари и, иако имају велики број наследника, нису их још надмашили.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се