Читај ми!

Препуштени времену и крадљивцима

Од када деценију и по нема путничких возова од Шапца ка Малом Зворнику, у Бањи Ковиљачи кажу да све што је везано за пругу је заборављено. Станица и одмаралиште Железнице су опустошени и оронули, а ругло и опасност за мештане овог туристичког бањског места је преко седамдесет вагона, годинама препуштених и времену и крадљивцима.

Шине се од растиња не виде, а од  композиције преоста само конструкција. Све што је могло да се скине однето је. Иако овде годинама железничара нема, мештани кажу на прузи се ради у три смене.

Бренери и брусилице су главни алат, а делови вагона односе се и колицима и камионима.

"Краду се точкови, ни једног лежаја нема, сви вагони су на клонцнама. Исекло се пар вагона и одвезли у по бела данас", каже Бранислав Бошњаковић из Бање Ковиљаче.

"Ово је и ужас и страхота да будемо начисто, нити можеш проћи нити ово приличи Бањи", каже Марковић Миодраг из Бање Ковиљаче.

Без чувара и запослених, судбину вагона дели и железничка станица. Оронулој згради у непосредној близини чувеног бањског парка, мештани кажу, страх је и да приђу.

"Била је једна од најлепших лозничка станица није ни била дошла до нас, сад су је довели у каквом стању да ни ове пролазне џукеле неће да сврате, а камоли гости и остали", каже Зоран Милутиновић, из Бање Ковиљаче.

Заборавила је Железница у Бањи већ две деценије и на своје одмаралиште. Откупљена од трговачке породице пре скоро једног века,  вила Драга била је међу најлепшим у Србији. Зграда која је под заштитом прети да се урушиа, а због безбедности и бањског изгледа месна
заједница апеловала је више пута и Железници и Дирекцији за имовину.

"Уколико нису у могућности да реше ово питање на позитиван начин нека пренесу надлежност савета месне заједнице , нама се обраћају људи који су вољни да узму овај објекат да га врате у његово аутентично стање и послују  што би била једна лепота за Бању Ковиљачу и престављало би украс као што је сам објекат некад био", каже Радосав Јошић, заменик председника Савета месне заједнице.

Од немара и заборава подсећају све надлежне штете има и држава и туристичко место. За проблеме уништавања имовине у Бањи Ковиљачи у Железници знају.

Као су нам потвдили у саопштењу,  дотрајали вагони предвиђени су за наредну касацију, а процедура је, кажу, сложена и трајаће најмање шест месеци.

Неопходна је најпре сагласност ресорног министарства, потом Скупштине, како би се расписао тендер и  спровеле јавне набавке. За уклањање вагона започели су са припремом документације.

Док се законска процедура не заврши у Бањи Ковиљачи ће морати најпре да  рашчисте терен и уклоне растиње дуж пруге и остављених вагона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво