Читај ми!

Од малог стада до великог бизниса

Породица Добрић, након што се из Далмације доселила у Панчево, почела је да се бави узгојем коза и сада се тако издржава трочлано домаћинство. Они кажу да једу здраву, домаћу храну, а уз то и солидно зарађују.

Гојко Добрић и његова жена су купили имање на крају Панчева, близу ливада, јер су желели да живе у природи, а не у градској гужви. Набавили су једну козу да имају месо и млеко за себе, што се ускоро претворило у десет коза, а онда у бизнис и стадо од преко 100 грла.

Анкица прави три врсте сира, продаје и млеко, које је, кажу, добро за дисајне путеве и јетру, а зарађују и од јарића.

"Ми немамо своју храну, па морамо да купимо сламу, кукуруз, детелину, али имамо рачуницу: продамо јариће и купимо храну, а од продаје млека и сира остаје нам зарада", каже Гојко.

Посла има пуно, 365 дана у години, а радно време је најмање десет сати. Помазже то што су вредни, и што воле козе, које доживљавају као кућне љубимце.

"Коза је животиња која се воли. Јако су умиљате, узвраћају љубав, разуме вас шта јој причате", објашњава Анкица.

Проширење фарме за сад не планирају, јер немају где да држе више коза, а и тржиште то не тражи. Продају познаницима по препоруци, а могу да се похвале да је њихов сир стигао и у Швајцарску, Египат, Америку.

Панчевачка млекара им је на пар стотина метара, али не откупљује козје млеко, тако да не виде перспективу за повећање производње. Међутим, задовољни су оним што имају и срећни, јер има ко да наследи посао.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво