Пекчаница годину дана без пута

Прошлогодишње мајске поплаве и у краљевачком крају причиниле су огромну штету. Иако је доста урађено на обнови пострадалих подручја двадесетак домаћинстава у неколико заселака села Пекчанице и даље је одсечено од света. Нихови мештани чекају на реконструкцију пута скоро годину дана.

Мештани пекчаничких заселака Радовановићи, Востиници и Јовановићи, делом и Величици са регионалног пута Краљево-Лучани могу колима још само стотинка метара. Одатле до својих кућа могуће је само пешице.

Пешачење представља праву авантуру нароцито по киши и блату, или кад изровани макадам прекрију лед и снег.

Драго Радовановић, искусни тракториста из села једини се усуди да трактором крене по локвама и усецима на путу и то кад се терен мало исуши.

Он додаје да тада само мештанин Миланко Јовановић на коњу може да савлада 800 метара пута.

На недаће указују и Миланко Воштинић и Ратко Јовановић. Они кажу да се не зна коме је теже људима или стоци. Кад се неко разболи до главног пута болесника носе носилима као да је ратно стање, а ветеринар кад чује какав пут треба да пређе до болесне стоке, одустаје од доласка.

У таквим условима и, оно мало младих у селу, намерава да се исели. Милан Воштинић, узорни тридесетогодишњи пољопривредник, хтео је да остане на селу, али се брине за своје троје деце и њихову будућност у беспућу без основних услова за живот, пре свега пута.

Док чекају помоћ града мештани су сами прокопали пут како би заобишли одрон на главном путу који је прекинуо везу са светом. Међутим и тај превремени пут већ је неупотребљив.

Милош Гољић, директор Јавног предузећа "Путеви" Краљево каже да је упознат с проблемима мештана Пекчанице и да ће, чим механизација буде слободна након зимског одржавања, настојати да се тај пут доведе у боље стање.

"Много тога зависи и од Дирекције за изградњу Краљево која би требало да определи новац за тај пут и са Путевима Краљево склопи уговор у реконструкцији пута", додаје Гољић.

Мештани Пекчанице да ће њихов проблем коначно бити схваћен и решен. У супротном њихов опстанак у Пекчаници биће озбиљно доведен у питање.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара