Народна кухиња, једини излаз за 500 Панчеваца

Панчево је један од ретких градова у Србији у којем народна кухиња ради у континуитету већ 15 година. Kувани оброк овде сваког дана потражи око 500 најсиромашнијих Панчеваца.

Од 2000. године у Панчеву је без посла остало око 7.000 људи као последица лоше приватизације 50 мањих предузећа и компанија. У демографски све старијем граду живи 32.400  пензионера и однос запослених и пензионисаних је сада један према један.

Због тога је све више људи који себи топли оброк могу да приуште само у народној кухињи. Михаљ Ходи један је од многих који су остали без посла и који не зна како би преживео да нема један бесплатан оброк, а једна његова старија суграђанка каже да често мора и по контејнерима да потражи нешто за исхрану.

За рад нардодне кухиње локална самоуправа је из градског буџета за ову годину издвојила 44 милиона динара. Иванка Раду Халабрин, руководилац клубова за стара лица у Панчеву напомиње да је добро што се увек некако пронађе начин да се помогне најугроженијим људима.

"Чињеница је да захтева има и више него што градска управа може да финансира, али морамо да будемо свесни да живимо у свету сиромаштва у којем се број материјално незбринутих људи повећава сваког дана,а узроци за то су различити - од незапослености до разних других", каже Иванка Раду Халбрин.

Сви који немају основних услова за живот могу да се јаве Центру за социјални рад који под одређеним критеријумима одобрава најсиромашнијим Панчевцима беспалтну исхрану у народној кухињи.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво