Читај ми!

Слике Крушевца

Пре две године група младих у Крушевцу основала је "Идејнет Клуб". Направили су веб-страницу, организовали десетак акција и радионица с циљем да помогну младим суграђанима да се креативно изразе и унапреде средину у којој зиве. Посебну пажњу јавности привукли су пројектом "Слике Крушевца" који су остварили уз подршку града.

Црква Лазарица имала је другачији изглед почетком 20. века. Данашњи изглед добила је након
реконструкције 1905. године када је промењен изглед њених купола.

Ово је само једна од занимљивости и 1.700 фотографија до којих су, истраживањем, дошли чланови Идејнет клуба. Са жељом да од заборава сачувају прошлост родног града, на интернет страници "Слике Крушевца" почели су дигитализацију културног наслеђа.

"Пет година се бавим овим радом, истражујем историју крушевачког краја. Изненадио ме је податак да је Крушевац први у Србији 1926. године имао прву модну кућу "Лувр",  власника Муилутина Урошевића", каже Милош стојановић, инжењер електротехнике и рачунарства.

Из старих албума "Слике Крусевца" су, уз подршку града, из виртуелног прешле у реални свет. Мапа града и двадесетак плаката оплеминили су изглед најпрометнијих аутобуских стајалишта учинивши их и местима за информисање и образовање.

"Определили смо се на овај вид изложбе због тога што ће изложба на тај начин трајати дуже, биће доступна свима и људима ће једноставно брже време проћи док чекају свој превоз. Научиће неке занимљивости о нашем граду, погледати фотографије о старом Крушевцу. Имаће прилику да преко својих паметних телефона путем QР кода, који се налази на нашемплакату,  посете наш сајт "Слике Крушевца" и сазнају нешто занимљиво о нашем граду", каже Слободан Антић, професор српског језика и књижевности.

Од првог пројекта којим су се супроставили говору мржње на интернету, преко омладинске електронске редакције и бројних радионица, у проткле две године реализовало је много кретивних иницијатива.

"Идејнет  је настао као неформална група младих окупљених око идеје да се заустави говор мржње који је у том тренутку био врло актуелан на друштвеним мрежама медју групама крушевачких средњошколаца. Нас четворо је у сарадњи са "Дивац фондацијом" направило пројекат "Стоп говору мржње на интернету", каже Вања Ракић, омладински радник.

Поделили смо по средњм школама флајере, организовали дводневну радионицу, а потом решили да наставимо са активностима. Тако смо формирали омладинску електронску редакцију ,"Редакција037", где указујемо на позитивне активности у у Крушевцу. Оно што је била основна идеја иза Идејнета је да буде магнет за све младе људе који су остали у Крушевцу , а који имају мотивацију да нешто раде и да унапреде своју средину. Да стварају културне садржаје, да изразе себе", каже Вања Ракић.

"Човек схвати да неке ствари може и сам да промени уколико постоји воља, жеља и ентузијазам.  Да некада није потребно ни много средстава да се неке ствари реализују што доказују и све ствари које смо ми  до сада и остварили. Сматрамо да Крушевац и те неке приче из тог неког ранијег периода нису толико познате људима и да се они можда некако не осврћу толико на та нека ранија времена. Просто смо желели да на интернету, путем нашег сајта, то буде  база где људи могу једним обичним кликом да доју до неке интересантне информације. У наредном периоду планирамо да урадимо тродимензионални приказ фотографија старих зграда и здања", каже Ивана Грујић, правница.

Позив за сарадњу је отворен. Свима који имају жељу да од заборава сачувају најлепше приче и слике прошлости, слажући их у мозаик којим ће се поносити и с радошћу враћати неке будуће генерације Крушевљана.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво