Читај ми!

Ледене кише причиниле вишедеценијску штету

Штете које су ледене кише причиниле шумама на подручју југоисточне Србије, вишеструке су. Да би се обновило оно што је уништено потребно је неколико деценија.

Стручњаци кажу да су ледене кише изазвале праву еколошку катастрофу на подручју југоисточне Србије. Уништено је 17.500 хектара шума, око 500.000 кубика стабала која се морају извући из шуме.

Најпре се морају уклонити стабла зимзеленог дрвећа, јер су она најподложнија ширењу шумских болести.

"Трудићемо се да у наредном периоду искористимо сву дрвну масу. Надам се да ћемо имати капацитета", каже Милош Срећковић, председник Надзорног одбора ЈП  Србијашуме. "Ако вам кажем да је око 200 дана могући период интензивног рада у шуми, у току године потребно је да педесетак трактора свакодневно ради на овим површинама, 30-40 булдожера и друге механизације уз ових 400-600 људи."

Штете у шумама су вишеструке, наглашава др Предраг Алексић, в.д. директора ЈП Србијашуме:

"Чекање 40 до 120 година да дођемо на почетну позицију где су шуме биле пре ове катастрофе. Штета је и економска, и еколошка, и социјална. Највећа је еколошка, а директне штете износе од 20-25 милиона евра, а еколошка је 200-250, а можда и 300 милиона евра."

Јавно предузеће Србијашуме у отклањању последица прошлогодишњих ледених киша, очекује помоћ државе, али и средства ЕУ из Фонда солидарности и Фонда за рурални развој.

rts.bor@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво