Читај ми!

Титова локомотива Сутјеска поново на прузи

Локомотива Сутјеска, једна од четири које је Џенерал Моторс израдио 1978. године како би вукле чувени Титов Плави воз, после више година, поново је у употреби. Ремонтована је у Краљеву, одакле је данас кренула у саобраћај српским пругама.

После дугогодишњег таворења у гаражама разних железничких чворова широм Србије, након допреме у радионицу краљевачке секције, ова чувена локомотива је, напорима овдашњих радника, оспособљена да се поново нађе на прузи.

Велимир Јаковљевић, пословођа механичара Секције за одржавање возних средстава Краљево каже да је скоро осамдесет посто било импровизовано, тако што су се за делове сналазили скидајући их са раније ремонтованих дизел локомотива уз  нешто делова који су им испоручени из Београда, али да је најбитније било знање и умеће овдашњих мајстора.

Оно што је можда много важније од лепе вести да ће локомотива Сутјеска поново саобраћати српским пругама, је свакако чињеница да је њен комплетан ремонт, који би негде у иностранству коштао између 450 и 550 хиљада долара и трајао много дуже, овде урађен много јефтиније и ефикасније.

Томислав Вукосављевић, шеф секције ЗОВС Краљево поноси се што је комплетан ремонт урађен за само три месеца и за само 34 хиљаде евра, што је значајна уштеда у односу на цене оваквог посла у другим радионицама.

На прву вожњу после ремонта, Сутјеску је повезао Радојица Митић, машиновођа вуче возова Пожаревац, који каже да је специфичан осећај управљати овом легендарном машином, а да ће она убудуће саобраћати на прузи Пожаревац-Мајданпек-Бор, као и где год буде потребе у пожаревачкој секцији.

Локомотиву су из Краљева на српске пруге испратили сви радници који су учествовали у њеној поправци, и, иако са дозом носталгије што одлази, ипак поносни што су посао урадили како ваља и тиме показали да су спремни да и надаље обављају све ремонте за којима у Железницама Србије буде потребе.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво