Читај ми!

Противградни стрелци без новчане накнаде

У шабачком крају због временских непогода, противградни стрелци нису каснили у одбрани летине, али им град им још није исплатио новчану стимулацију за прошлу годину. Проблем, кажу надлежни, није недостатка новца, већ законска процедура.

Богољуб Симић из Предворице код Шапца, борбу са градоносним облацима води већ неколико година. Због невременам, често је каже, у противградној станици морао и да преноћи.

"Немате струје овде, морате радити са батеријом у ноћним сатима, у питању су експлозивне направе, тачност мора  бити на врхунцу, грешки нема места, нема то везе кој је време дана, у сред ноћи, дана, рано ујутру", каже Богољуб Симић из Предворице.

За месеце у којима противградна заштита делује, стрелце плаћа држава, а додатно стимулише град. Због Закона уговора о делу, новац за претходну годину још увек им није исплаћен.

"Сваке године дуг прелази у следећу, треба као држава, она плаћа месец за месец, она увек исплати на време, а ово остане и у следећу годину пређе", каже Миленко Гавриловић из Румске.

Да ће и поред спорног закона новац стрелцима бити исплаћен већ следеће седмице, тврде належни. Уместо планираних четири хиљаде, биће им уплаћено хиљаду динара више.

"Ове године смо се договорили да повећамо ту накнаду, тај износ, да стрелци буду вољни, спрени за рад у сваком тренутку, како би смо спасили наше усеве, што се тиче технике исплате, у Градској управи има довољно правника који треба да нађу начин да ја могу да платим противградне стрелце, а да немамо никаквих законских проблема", каже градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Иако није у њиховој надлежности, у Дирекцији за пољопривреду кажу да ће поред повећаног износа стимулације за стрелце, као и прошле године купити противградне ракете.

"Обезбедили смо средства за два пута већи број ракета, ове године град Шабац обезбедиће 100 противградних ракета", каже директор Дирекције за пољопривреду Шабац Владимир Шепгар.

Додају и да би свака противградна станица требало да има минимално 12 ракета, а да од државе добију свега три. На 26 лансирних места, територију града Шапца бране 52 стрелца.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво