Краљево, Стипендије за ромске ученике

На основу конкурса који су расписали Министарство просвете и Ромски фонд, додељено је једанаест стипендија ромским ученицима који похађају неку од средњих школа у Краљеву. Новац ће им бити исплаћен ретроактивно, за период од септембра 2014. до јануара ове године, а надаље редовно из месеца у месец.

Марина Костић, ученица трећег разреда средње пољопривредене школе "Ђорђе Радић" у Краљеву, каже да ће јој стипендија помоћи за набавку књига и прибора, али и за уплату интернета где може наћи много стручних текстова из области за коју се школује.

Љиљана Николић је ученица 4. разреда средње машинске школе "14.октобар". Она није добила стипендију на овом конкурсу али јесте њена сестра Александра, тако да ту стипендију деле за потребе школовања.

Од стипендије ће углавном куповати прибор, али и понешто од одеће, како би родитељима колико - толико растеретио кућни буџет, каже Дарко Павловић, ученик првог разреда Средње пољопривредне школе.

Додељене стипендије ће у сваком случају бити велика олакшица, пре свега за породице које, упркос живота у скромним условима покушавају да својој деци омогуће што боље образовање.

Азра Павловић каже да се и она, као и сваки родитељ, бори да јој деца буду што боља и успешнија, а да ће сада, уз захвалност онима који су се сетили да покрену овај програм стипендирања, то бити много лакше, као и да ће то бити својеврстан стимуланс њеном сину, да буде што бољи ученик.

Уз жаљење што оваквих пројеката није било у време када је она требало да се школује, Катарина Костић је, каже, срећна што је њена ћерка добила стипендију која њеној породици улива наду да ће децу моћи да школују још квалитетније и пруже им услове за студирање.

Део захвалности коју родитељи исказују, упућен је свакако и на адресу Канцеларије за ромска питања у Краљеву, која је помогла спровођење овог пројекта Министарства просвете.

Зоран Петровић, координатор краљевачке канцеларије, каже да у они пре свега желели да што већем броју ромских породица објасне предности стипендирања и тако их подстакну да и за своју децу аплицирају, а да су у сарадњи са свим средњим школама и школском управом у Краљеву помогли реализацију овог пројекта.

Од укупно 26 апликација, једанаесторо ромских ученика је добило стипендије у вредности 4.000 динара месечно, а сви они ће у школама које похађају имати и своје менторе.

Ментори ће, уз то што су већ почели да раде са малим стипендистима, завршити и додатну обуку, како би им што успешније помогли у школовању, али и у њиховом даљем усмеравању.

Један од ментора, Марсела Ескенази Милутиновић, педагог у Средњој пољопривредној школи, каже да би током фебруара сви ментори требало да прођу додатну обуку, али да већ сада у првим контактима и раду са стипендистима, има назнака да се ради о деци спремној да се што квалитетније образују, што ће њима као менторима увелико олакшати посао и помоћи им да пред крај школовања начине прави избор за будућност ове деце.

Ученицима који су добили стипендије, новац ће ових дана бити исплаћен ретроактивно, за период од септембра прошле, до јануара ове године, а надаље редовно из месеца у месец.

rts.kraljevo@rts.rs

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво