Читај ми!

Копаоник, појачана контрола рада "на црно"

Након завршетка акције контроле хотелских објеката коју је уочи Нове године Инспекторат за рад спровео са Пореском управом, појачан надзор је настављен. "Рад на црно" у угоститељским објектима контролисало је шест екипа инспектора.

Од раних јутарњих, до касних вечерњих сати на Копаонику је радило 16 инспектора рада из Ниша, Прокупља, Краљева и Косовске Митровице. Контролисали су пријаву запослених на обавезно социјaлно осигурање, али и њихову безбедност на раду.

"У сезони имамо пет до шест радника, пријавељени су сви на социјално и пензионо осигурање, јер
мислим да је то лакше и за нас и за њих и за државу", каже Бојан Плох, менаџер локала "Пуб" Копаоник.

Провером су обухваћени ресторани, кафићи, скијашнице, бутици и пекаре-четрдесетак објеката у центру Копаоника и викенд насељу Треска.

"Урадили смо за сада четири инспекцијска надзора и утврдили смо известан број неправилности око непријављених радника, обавезног социјалног осигурања и непотписаних уговора о раду и радном ангажовању. Према тим предузетницима ћемо предузети одређене мере, прекршајне пријаве, а судија ће одредити да ли ће бити изречене и новчане казне које се за предузетнике крећу до 500.000, а за правна лица и одговорна лица до милион динара", каже Миомир Спасов, одељење инспекције рада Ниш.

Колико људи код нас ради на црно званичних података нема, а резултати досадашњих инспекцијских контрола иду у прилог процени да их је око 350.000.

"Појачаним надзорима у току шест-седам месеци прошле године дошло се до цифре од 40.000 људи који су појачаним надзором инспекције рада пребачени из сиве зоне у легалне токове, што је огроман износ и огроман допринос за републички буџет", каже Дејан Ковачевић, помоћник директора републичког Инспектората за рад.

Акцијом појачаног надзора на Копаонику обухваћена су 42 објекта у којима су инспектори пронашли 32 радника "на црно", поднели седам захтева за покретање прекршајног поступка и издали 11 решења о отклањању недостатака.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара