Читај ми!

Метла, наш најконкурентнији производ

Веровали или не, Србија је светска сила у производњи метли. То је наш најконкурентнији производ, захваљујући понајвише војвођанском сирку метлашу, који је најквалитетнији на свету.

Пет наших произвођача извезло је око десет милиона метли у последње две године. Међу њима је предузеће "Рам" из Бачког Петровца.

Метла је радни алат који служи за чишћење и спремање, а у неким бајкама се користи као превозно средство. Није бајка, али звучи бајковито да су у производњи метли испред нас само  Кина, Мексико и Шри Ланка. Центар наше метларске индустрије је у Бачком Петровцу, месту крај Новог Сада, насељеном махом Словацима.

Павел Марчок, председник општине, подсећа да је некадашња фабрика метли "Кооператива" или како су је популарно звали "Пролетер" запошљавала преко 700 људи.

"Као таква била је највећа или једна од највећих на свету", истиче Марчок.

"Кооперативе" више нема, али зато је сада ту Предузеће "Рам", власништво педесетогодишњег Растислава Ђенђура, математичара по образовању.

"Рам" је тренутно највећи произвођач и извозник метли сирковача у Србији. Запошљава 90 радника који праве четрдесет врста метли.

"Годишњи обим производње је неких 900 хиљада комада метли. Од тога је 95 посто за извоз, а остало завршава на домаћем тржишту", констатује Ђенђур.

Ђенђурове метле путују за Италију, Немачку, Француску, Швајцарску, Пољску, а у последње време и у Русију. У овом тешком послу пуном прашине машине се мало користе. Власта Чутурдић, вођа смене, објашњава да везач ручно жицом намота сирак на штап, укуца ексер и метлу ставља у машину да се ушије.

"Кад се добију штрафте метла се ореже, очешља и пакује", додаје Власта.

Сирак метлаш је биљка која чини основни део метле. У Србији се производи на око 2.000 хектара. Сирак је једноставна и не много захтевна биљка, али је берба напорна.

Владимир Маљах, произвођач сирка, каже да се све ручно ради и након сушења сирак се испоручује произвођачу метли.

Очигледно је да наше метле имају изузетно висок рејтинг у свету, лако проналазе купца, а све би изгледало још лепше уз подршку државе производњи сирка и стимулацији извоза и уз организованији наступ извозника.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се