Читај ми!

Успешна година за лесковачке "Звездице"

Лесковачки градски дечји хор "Звездице", успешну турнеју по Србији са музичком представом "Дан" завршио је пред домаћом публиком.

Година 2014. била је више него успешна за Градски дечји хор "Звездице" из Лесковца. На Фестивалу хорова деце и младих одржаном у мају у Београду постали су најбољи хор у Србији.

Своју земљу септембру су представљали на међународној смотри хорова у Пољској, а уз подршку Министарства културе у децембру су реализовали пројекат "Дан". Завршни концерт одржали су у Лесковцу.

И не само школа певања. За 12 година, колико "сијају", изнедриле су "Звездице" праве мале уметнике. "Дан", музичко-сценски пројекат, који су дуго и темељно припремали, је потврда. Посве другачији од свега до сада урађеног.

"Дуго смо ово припремали, али није тешко, била је то уједно велика игра и дружење", каже Александра Тодоровић.

"Много је теже било научити речи док су сценски покрети научени лако", каже Николина Митровић.

"Певам у Звездицама четири године, мени ништа није било тешко, јер уживам док певам", каже Емилија Стоиљковић.

Кроз 24 песме воде нас ови малишани у ствари кроз један дан у животу детета. Од буђења до починка. Како би него уз игру. Одговоран посао за лесковачког глумца и редитеља Стојана Младеновића.

"Хтео сам још много више покрета, али Јелена није желела да они буду на штету певања, дакле требало је те две стари ускладити и мислим да смо нашли меру и да је Јелена била у праву", каже Стојан Младеновић, редитељ пројекта.

Очигледно композитор свих песама, професор Факултета музичких уметности у Београду Вера Миланковић није случајно своје композиције поверила лесковачком дечјем хору и диригенту Јелени Цветковић. Подршка је стигла и од Министарства културе.

"Презадовољна сам и оно што је најлепше ја их учим певању, али од њих свакога пута може много тога да се научи. Мислим да је и Вера Миланковић задовољна, јер смо се заиста сви заједно потрудили", каже др Јелена Цветковић, диригент Дечјег хора "Звездице".

Звездицама за успомену видео запис на којем је забележена читава турнеја од Сомбора до Ниша. Пројекат "Дан" и наступ у београдском Студентском културном центру ускоро и на ЦД-у захваљујући нашој кући и Радио Београду.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се