Читај ми!

Сећање на војводу Бојовића

У организацији Удружења потомака ратника 1912 - 1920, у нововарошком Дому културе, ученици основних и средњих школа, културно-уметничким програмом, одали су почаст јунацима Великог рата и свом земљаку, војводи Петру Бојовићу.

Речју и сликом, беседом "Умрли су да вечно живе" о славном војсковођи, ратницима и моралној снази српског народа, нововарошки основци показали су да знају шта је родољубље, за шта су најбољи на литерарном и ликовном конкурсу и награђени.

"Хтела сам да прикажем како је то изгледало, јер нема пуно података, не даје нам се директно како је то изгледало. И истраживала сам мало те фотографије које постоје", каже Сандра Грбић Прва награда ликовног конкурса.

"Па и није било тешко написати овај рад, свако јутро пролазим поред трга и ту негде налазим инспирацију", каже Сања Гагричић, Прва награда литерарног конкурса.

Споменик нововарошком војсковођи на тргу, постављен је тек пет деценија после његове смрти, таман колико је и дуго заборављени војвода Петар Бојовић био у служби под заставом отаџбине, подсетили су старије суграђане најмлађи Нововарошани.

А у родном селу Мисевици где је војвода истина провео само првих девет година живота, оронула кућа подсећа на то да војсковођи, који је војевао у шест ослободилачких ратова за Србију, још нисмо дуг одужили.

Ни њему, додају из Удружења потомака, ни његовим настрадалим саборцима из овог краја у Великом рату.

"Први задатак је свакако подизање споменика ратницима из Првог балканског и Првог светског рата- 1.200 њих је дало животе на олтару отаџбине", каже председник Удружења потомака ратника 1912 - 1920. године Драгољуб Гагричић.

Донатора за изградњу има, а на општини је да понуди локацију и идејно решење за белег који би био, додају потомци, не само споменик ратницима него и оној Србији коју је ценио и волео цео свет.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара