Читај ми!

За школе без дроге

У две основне школе у Нишу почела је реализација пројекта "Нишке школе без дроге - сигурно место за ђаке". У пројекат чији је циљ превенција и смањење потражње наркотика, укључени су лекари, школе, друштвена заједница и више компанија. Процедура не подразумева присилу на тестирање и евентуално лечење, нити угрожава права деце.

Дрога можда никада није била доступнија младима, који наркотике не ретко пробају већ са 13 или 14 година. Због тога ова појава основцима није непозната.

"Тачно се види ко узима ко не, нервозни су. Креће се са 15, 16, 17 година. Има доста дилера у насељу, тачно се зна преко кога, углавном се зна преко неких одређених људи. Или на интернету. Доста је начина да се набави", кажу у школи.

Како уживаоци доносе дрогу и у школе, пројекат, који се у Нишу спроводи од 2010. године, отпочиње тестирањем места на којима би могли да се нађу трагови наркотика.

"Врло је битно да родитељима кажемо да се овде не тестирају деца, већ окружење, средина, учионице, холови", каже директор ОШ "Душан Радовић" у Нишу Божидар Стошић.

"Циљна група су 7. и 8. разред. То су тинејџери, ми имамо велико поверење у њих, али ова превенција је најбитнија", каже директор ОШ "Иво Андрић" у Нишу Милица Петковић.

Уколико се открије да има трагова наркотика, о томе се обавештавају родитељи и дају им се упутства како да поступају са децом, као и тестови помоћу којих сами могу да траже трагове дрога код куће. Уз то, предвидјене су и едукације о штетности дрога и здравим стиловима живота. Резултате обрађује Институт за јавно здравље.

"Истраживања која су рађена 2010. године у двадесетак основних школа показала су да има појаве коришћења наркотика различитих врста. Очекујемо да постигнемо ефекат тако што ће се смањити потражња", каже проф. Др Бранислав Тиодоровић, в.д. директор Института за јавно здравље Ниш.

Овај пројекат у Европи је већ дао резултате, медју којима је најзначајнији да се број корисника психоактивних супстанци у школама смањује за десет одсто годишње.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара