Читај ми!

На славској трпези не сме ништа да недостаје

Од недавно, српска породична слава налази се на Унесковој листи културног наслеђа. За Светог Николу, за кога кажу да пола Србије слави, а друга половина иде у госте, ништа не сме да фали, а храна и пиће, кажу, купују се на чекове и рате.

На славској трпези не сме ништа да фали, кажу шабачке домаћице. Да се испоштује традиција, а родбина, комшије и пријатељи угосте на прави начин, потрошиће и последњи динар из куће.

"Слава, Ускрс и Божић, то је нешто најлепше. Коштаће сигурно 300 евра, да заокружимо онако, то је минимално", кажу домаћице.

Додају да се за припрему свечане трпезе, потроше две просечне плате или пензије, због чега кућни буџет трпи читаве наредне године.

"Спрема се, али није као пре, никад неће бити као пре. Многи се одричу слава, не одричу се буквално, али гозбе се одричу.Треба направити једну меру, да то не крњи кућни буџет, окрњи се
буџет унапред за три месеца, знате шта значи вршити ребаланс буџета после славе", кажу домаћини.

Да се испоштују обичаји, домаћинима у сусрет излазе и продавци. Храна и пиће купују се на чекове и рате.

"Људи сваки динар дају за славу, као и сви, тако да је продаја добра", каже Милета Живковић.

"Гледају у сваки динар, пет динара, пет. Сада па до Божића највише се купује", каже Раде Трифуновић.

Крсна слава је идентитет српског народа, тврде у Цркви. Требало би да се материјално скромније обележава, а духовно дубље.

"Сваки хришћански дом на дан крсне славе постаје храм, постоје богомоља, и да је цела Србија, сада има прилике за Никољдан, цела Србија се претвара у један величанствен божији храм, чувајмо крсну славу, крсна слава ће чувати нас", каже мр Љубомир Ранковић, протођакон.

Уз славски колач, свећу, жито и вино, прославу заштитника куће, породица треба да обележи на окупу, из срца и са поштовањем.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара