Читај ми!

Обнова родне куће Радоја Домановића

Средствима Општине Топола и државе, реконструише се родна кућа књижевника Радоја Домановића у Овсишту.

Радови на санацији и адаптацији школе и родне куће Радоја Домановића обухватају комплетно уређење запуштеног објекта како би се заштитио од пропадања и створили услови за његово коришћењe.

Они подразумевају земљане радове, демонтажу и рушење дотрајалих делова, бетонске,
тесарске, кровопокривачке, столарске, радове на фасади, молерске, браварске, лимарске и друге грађевинско-занатске радове као и радове на електроинсталацијама.

Завршетак радова, планиран је за фебруар 2015. године.

Укупна вредност инвестиције износи око 3.300.000 динара, а  инвеститори су по пола, Министарство привреде и Општина Топола.

Иначе, родна кућа највећег српског сатиричара изграђена је 1852. године и служила је за потребе школе. Објекат је под заштитом Завода за заштишу споменика културе.

Последња рестаурација зграде обављена је 1973. године, после чега није било никаквих значајнијих улагања како би се очувала у аутентичном стању. Данас је она у веома лошем стању.

Кров прокишњава, а влага се увукла у њену унутрашњост, тако да јој је претило потпуно пропадање. Након санације, објекат ће користити Библиотека "Радоје Домановић" из
Тополе. Средства за одржавање и коришћење објекта биће планирана финансијским планом библиотеке и општинским буџетом.

Намера је, да се у спомен дому организују књижевни, образовни и културни програми, набавка
литературе прилагођене времену Радоја Домановића и наставак прекинуте традиције одржавања манифестације "Домановићеви дани сатире", као и одржавање значајних националних и интернационалних манифестација.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара