Читај ми!

Три деценије без градске воде

Мештани приградских насеља Гарић И Соколица, која имају око 500 домаћинстава, годинама муче муку с водом, јер нису прикуључена на градски водовод у Прокупљу. Водом се снабдевају из резервоара који су пре три деценије, као привремено решење, сами градили, о којима данас нико не брине.

Стојановићи живе на само два километра од Прокупља. Без градске воде, навикли су на балоне и бурад. У насељу Соколица готово да нема куће која у дворишту нема резервоар с водом.

Воду добијају сваки трећи дан, а у летњим месецима, нема је и по две недеље. Када стигне, гледају да што пре обнове залихе.

"Судове перемо тако што сипамо воду из балона у лонац, угрејемо је на спорету, па поливамо судове. Као у 15. веку живимо. За купање исто, грејемо воду па се посипамо лонцетом, као што су некада радиле наше бабе", каже Зорица Стојановић, насеље Соколица.

"Буре са водом ми стоји на спрату, па је спроведено одозго за судоперу.  Кад дође вода допунимо га", каже Мирјана Драговић.

"Више пута смо захтевали од Комуналног предузећа да, уз њихову стручну помоћ адекватно решимо проблем, и на дужи период. Међутим, нису били  спремни", каже Илија Обрадовић.

У градском водоводу кажу да су се сада стекли услови да грађани ових насеља добију градску воду изградњом пумпне станице у Гарићу и цевовода до њихове мреже. Кажу да их највише плаши избијање неке заразе, а новац ће бити обезбеђен из буџета.

"Они имају толико лошу воду, која, по речима надлежних из Института за јавно здравље у Нишу, није ни за техничку употребу. Тако да је нама то приоритет", каже Драгослав Пешић, директор КЈП Водовод, Прокупље.

Житељи насеља Гарић и Соколица, због немогућности да се прикључе на градски водовод, пре тридесет година, сами су изградили резервоаре преграђивањем планинских речица и извора, али је о њиховом одржавању увек неко бринуо. Данас је то препуштено доброј вољи појединаца, које, очигледно, више и нема.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво