Читај ми!

Град Врање финансира вантелесну оплодњу

Већ две године град Врање финансира вантелесну оплодњу и даје могућност брачним паровима који немају деце да их добију. По 200 хиљада динара добило је 30 парова, а од почетка године рођено је пет беба, четири дечака и једна девојчица. Сваком новорођенчету град даје и по 12 хиљада динара.

Дечји плач у дому породице Стоилковић у Врању чује се након 23 године чекања и пет неуспелих покушаја вештачке оплодње. Мајка Снежана и отац Горан добили су крајем августа три дечака, Луку, Филипа и Саву.

"Сад је промењен живот 100 посто, желим да свако буде упоран и да оствари циљ", каже Снежана Стоилковић, мајка.

"Ја храним две она једно", каже Горан Стоилковић, отац.

Жеља да постану родитељи испунила се пре десет месеци и Марини и Горану Митићу из Содерца код Врања. Мартину су чекали деценију.

"Доживети нешто овако то је нешто најлепше у животу најдраже, после толико муке, жеље и ишчекивања и нашег малтретирања", каже Горан Митић, отац.

"Били смо три пута на вантелесну, два пута у Скопљу, једном у Лесковцу, али у Грчкој је најбоље", каже Марина Митић, мајка.

Град са по 200 хиљада динара финансира вештачку оплодњу. За две године 30 парова је добило новац, а  поднета су још четири захтева.

"Све жене до 45 година могу добити новац, уколико је жена млађа од 40 година онда новац добија преко Републике. Оне имају право да два пута то искористе, уколико не дај Боже не успе да добију децу, онда град Врање помаже следећи пут", каже Александар Стајић, члан градског већа.

"Новац није проблем, нека Бог помогне свим тим људима, нека им вера да ће постати родитељи и имати могућност да осете ту чар и задовољство, буде главни смисао живота", каже Зоран Антић, градоначелник Врања.

Према подацима републичког Завода за статистику скоро сваки трећи брачни пар у Србији нема децу или 650 хиљада парова. Највише их је у руралним срединама.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво