Читај ми!

У крушевачком крају излиле се бујичне реке

На подручју Крушевца за протеклих 16 сати пало је 30 литара кише по квадратном метру, што је подигло водостај река и потока. Због нерашчићених канала поплављено је на десетине дворишта, башта и ораница како у приградским насељима, тако и у околним селима.

У крушевачком крају излиле су се бујичне реке.

Због нерашчићених канала поплављено је на десетине дворишта, башта и ораница како у приградским насељима, тако и у околним селима.

Сама и болесна баба Миленија од јутрос из куће не може. Двориште је под водом као и сваки пут када у Головоду пада јача киша.

"Чизме имам, али на ноге не могу. Седим и чекам. Кад ми је деверичић ту, он ми унесе дрва, кад није, ја ћутим и чекам. Смрзавам се", прича кроз сузе Миленија Костић из Головода.

Исти проблем мучи још десетак комшија чије се куће налазе у близини Кобиљске реке.

"Сама вам реч каже – Велико Головоде – сама гола вода! Канали нису одрађени задњих 20 година. Свим органима власти Крушевца смо достављали дописе и обраћали се. Нико нам није изашао у сусрет", каже Милан Живојиновић, председник месног одбора Велико Головоде.

"И у мојој кући 365 дана мотор вуче воду из ње. Коме да се обратимо, коме да се жалимо", пита се Љиљана Живојиновић из Головода.

Угрожено подручје обишли су и представници градског Штаба за одбрану од поплава.

"То су позната места где нисмо стигли да одрадимо радове који је претходно требало да се одраде. Потребно је систематски, у дужем периоду, улагати велика средства. Знамо каква је ситација и због тога неки проблеми који су евидентни нису решени", каже Здравко Јовановић из Штаба за одбрану од поплава града Крушевца.

Смеће које је преградило Кобиљску реку променило је њен ток. Вода се излила и сасвим покрила пут који води ка Паруновцу.

Због затрпаних канала и нерашчишћених пропуста, поплављено је на десетине домаћинстава и ораница у Каонику, Глободеру, Ломници, Кукљину, Капиџији.  Годинама уназад свака јача киша проблеме ствара и мештанима приградског насеља Дедина.

"У Дедини канализација не прима. Овде је био неки пропуст који је функционисао како тако. Кад је рађен гас улицом која повезује Капиџију и Дедину, тај пропуст је уништен," каже Петар Вучић из Дедине.

"Цело лето сам јурио, упозоравао да ће бити катастрофе. Говорили су да има времена. И, ево, до чега смо сада дошли – да се пуне дворишта и куће водом. Четрдесет година сам се мучио и да ми сад све поплави", жали се Владимир Недељковић из Дедине.

Иако је од мајских поплава на подручју града Крушевца рашчишћено двадесетак километара канала, стотинак километара водотокова и на десетине пропуста, посла још увек има. За комунална предузећа и инспекцијске службе, једнако као и за саме грађане, чији су немар и непоштовање прописа неретко главни разлог за овакве последице.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво