Читај ми!

Сигурна кућа у Панчеву

Сигурна кућа у Панчеву отворена је пре три године и за то време пружила је уточиште за 177 жена и деце. Жртве насиља најчешће имају проблем запослења после изласка из куће, па запослени покушавају да им обезбеде обуке.

Две жене од преко 50 година, које се тренутно налазе у Сигурној кући у Панчеву, причале су нам о насиљу које су претрпеле. Једна четири месеца у свом другом браку, а друга чак 27 година, уз присуство троје деце. Родбина их није прихватила, па су морале у склониште.

"Тукао ме је главом у зид, чупао ми косу, сломио ми је руку, малтретирао ме, провоцирао ме, кад је он био кући нисам смела кући да спавам, бежала сам по парку", каже једна од жртава насиља.

"И трудну ме је тукао, цревом за воду. Трпела сам свашта, не могу више ни да причам. То ми је најтеже. Боље да сам умрла него да сам остала жива", каже друга жртва.

Проблем ових жена, као и многих других, је што немају завршену ни основну школу, што значи да им је шанса да се осамостале мала. Зато у Сигурној кући покушавају да им обезбеде обуке, а до сада је петнестак жена прошло курсеве ручних радова. Сада ће се осам жена обучавати за фризера, кувара, шнајдера или пекара.

"Добили смо средства у износу од 5.000 евра, која су намењена корисницама узраста до 25 година. Оне ће да прођу обуку и да добију неповратно алат и средства за рад", каже Јасна Вујичић, координатор Сигурне куће.

Сви који трпе насиље могу да се јаве на СОС телефон 0800-100-113, док у Центру за социјални рад постоји психолошко саветовалиште.

"Изјава жртве насиља- једноставније је вратити се - говори у прилог томе колико оне с једне стране немају снагу, вољу, самопоштовање, док је с друге стране присутан страх, срамота и неповерење", каже Зорица Девић, психолог у Центру за социјални рад.

Од почетка године забележене су 372 пријаве насиља у породици. Жене које долазе у Сигурну кућу имају од 17 до 82 године, могу да остану шест месеци, а добијају правну, здравствену, психосоцијалну помоћ, али и додатно образовање.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво