Читај ми!

Нове саднице за шабачке малинаре

Малинари у шабачком крају, чији засади су уништени у мајским поплавама, добили су по 1.800 садница од Организације за пољопривреду и храну (ФАО). Према речима стручњака, време погодује њиховој садњи, па се први већи род може очекивати за две године.

Од малињака у пуном роду, Верици Бурсаћ из Мајура остали су само стубови и жица. Због страха да би њива поново могла бити под водом, нови засад на површини од 25 хектара, подићи ће, на другој парцели.

"Имали смо 3.600 садница, ми смо сада добили 1.800, нама је то добар ветар у леђа, да поченемо да радимо поново и да оставарујемо приход, зараду на овај начин", каже Верица Бурсаћ из Мајура.

Да би обновили производњу, воћарима из 19 шабачких села подељено је више од 450.000 хиљада садница малине.

"Кад не радиш, на бироу си, ово ти добро дође, уложио си паре, а видиш до чега је дошло, систем скуп, све скупо, уложиш три четири хиљаде евра да дођеш до првог  вода све однела, ово сад много значи", каже Јованка Игњатовић.

"Значи много, од тога живимо, то нам је извор прихода, фирме су пропале, то нам много значи", каже Драгиша Стјепановић.

Вредност појединачне донације је око 500 евра, а квалитет рода је загарантован, тврде у Дирекцији за пољопривреду.

"Веома је важно напоменути да су саднице сертификоване, пореклом су из Велике Британије, агророкови су  у току, могуће је засадити малине, тако да ће то бити инзванредна помоћ за наше пољопривредне произвођаче", каже Владимир Шпегар, директор Дирекције за пољопривреду.

Малина се у шабачком крају производи на око 350 хектара. Добијеним садницама обновиће се производња на више од 40 хектара.

"Први род можемо очекивати догодине, а пун род 2016. године, и то ће бити сигурно род са оваквим квалитетом садница, преко десет тона по хектару", каже Предраг Срдановић, Дирекција за пољопривреду.

На подручју Шапца, саднице малине добио је 261 произвођач. За различите програме помоћи ФАО организације, пријавило се 1.700 пољопривредника.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво