Читај ми!

Без субвенција нема развоја сточарства

Фармери на југу Србије поздрављају одлуку Владе да се, упркос тешкој финасијској ситуацији, не укину субвенције за сточаре. Подсећају да је помоћ неопходна, јер је сточни фонд у Пчињском и Јабланичком округу, према попису од пре две године, драматично смањен.

Када је одлучио да остане на селу и бави се сточарством тридесетдвогодишњи Мирослав Вељковић из Алакинца, села подно Власинског језера, морао је да се задужи код банака да добије гаранције државе и онда мукотрпно да ради како би испуњавао све обавезе.

O великој заради још не размишља. Од јутра до мрака је у штали, јер једна крава поједе дневно 25 килограм хабасте хране и 7 до 8 килограма концентрата. Да није субвенција државе тешко би каже могао да опстане.

"Пре две године добијали смо 25 хиљада динара по грлу. Данас добијамо 20 и 5 хиљада дајемо држави за регистрацију грла. То је веома мало, али ипак нам значи, јер без тих 15 хиљада не би могли да опстанемо", каже Мирослав Вељковић.

Сточари у овом и околним селима имају срећу, јер им целокупну производњу откупи млекара Величковић у којој се дневно преради четири тоне млека. Ова млекара испуњава све неопходне стандарде. Трећина производње се извози за Макаденију због чега су недавно и проширили капацитете изградњом нове хладњаче.

"Ми са кооперантима буквално имамо породични однос. Сваког 15. у месцу исплаћујемо млеко. За нашу млекару директно је везано 400 породица. Због тога поздрављамо одлуку Владе да се не укину субвенције али би однос државе према сточарству морао да буде много темељнији а не да се о субвенцијама расправља из године у годину из месеца у месец. Онда сточари немају сигурност не могу да планирају што значи да се не може говорити о развоју сточарске производње", каже Милан Величковић.

На жалост ово је један од ретких примера, јер у Јабланичком и Пчињском округу има чак 1830 различитих фарми из програма Морава 2 и празних производних и прерађивачких објеката који од 1988. године пропадају. У регионалној привредној комори Лесковац истичу да заинтересованих пре свега домаћих инвеститора има, али је помоћ државе неопходна.

"Држава је страним инвеститорима давала између 5 и 10 хиљада евра по запосленом раднику. То је дало одређене добре резултате. Али када би се држава данас одлучила да сваком регистрованом пољопривредном газдинству да по пет хиљада евра као подстицај сигуран сам да би се сточарство упоптуности опоравило а када имамо добру сточарску производњу онда и остале пољопривредне гране постају значајан замајац развоја целе земље", каже председник Регионалне привредне коморе Лесковац Горан Јовић.

У сваком случају потребна је нова јасна стратегија, а не да сточари не би страховали од сваког ребаланса буџета, јер статистика о броју грла опимиње. На 205 хиљада хекатара ливада и пашњака могу да се хране 1.100.000 грла крупне и ситне стоке, а по попису из 2012. године на територији два округа има само 113 хиљада грла што је десет пута мање.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво