Читај ми!

Изложба старих звучника

Кикинђанин Ђурица Стојановић електроником се бави од ране младости, а последњих пар деценија заокупљен је конструисањем и истраживањем аудио појачивача са радио лампама. Своју трећу изложбу звучних кутија, са скоро заборављеним цевним појачалима, Стојановић је припремио у кикиндској Галерији "Терра".

Радио лампе и остале делове за своје аудио уникате Ђурица Стојановић проналази на таванима, бувљацима или војним отпадима. Уграђује их у звучне кутије разних типова и облика да би оживео топли, племенити звук радио лампи потиснут појавом транзистора, а касније савремених дигиталних појачивача.

"Лампа има топлину, ширину и транспарентност у односу на звук електронских појачивача", каже Стојановић додајући да је неспорно да појачивачи имају добар звук, али постоји разлика у мекоћи и реалности звука у односу на лампаше.

На изложби се могу видети звучници настали средином прошлог века типа Лоренц, Орбит, као и Изофони, а ту су и PUSH-PULL појачивачи и они са лампама 300 Б и триодним везама. Посебно су интересантне скулптуралне звучне кутије од испечене глине, које је Ђурица конструисао у сарадњи са кикиндским вајарима.

"Вајар Милан Рамаи је израдио двадесетак пари тих звучних кутија које изузетно квалитетно свирају, а прихватљиве су и са естетског односно уметничког становишта", објашњава Стојановић.

На ретроспективној изложби у Галерији "Терра" посетиоци могу видети само двадесетак елемената мајсторског опуса Ђурице Стојановића, јер се највећи део његових уникатних аудио компоненти налази у колекцијама љубитеља лепог звука широм света.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745
                                                                        

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара