Читај ми!

Кеш за треш

Развој технологије и појава нових јефтинијих уређаја, допринео је да све мањи број грађана покварене кућне апарате поправља, већ их замењује новим. Да би се лакше ослободили старе беле технике, брине караван "Кеш за треш", који је други пут овог месеца посетио Шабац.

Стара веш машина, фрижидер и телевизор, годинама су Драгану Митровић из Шапца непотребно заузимали простор. Каравану "Кеш за треш", предао је неисправне уређаје, а заузврат, задовољно каже, добио новац.

"Јако дуго ми је стајао тај отпад, правио ми је проблем, поготово што се стално пресељавам, тако да је ово одлична прилика да се отарасим отпада, поготово кабастог, овог типа, бела техника, овако да га сам одлажем и трошак, и нема се ни где, овако је добра прилика да се то однесе, без неких већих проблема", каже Драган Митровић из Шапца.

Иако се 90 одсто дотрајалих уређаја може поново искористити, просек рецеклираних старих апарата у Србији је око пола килограма по становнику, док је у Европи тај број неколико пута већи.

"Чуо сам за рециклажу, али нисам знао да се за стари уређај могу добити паре. Често старе уређаје виђамо бачене поред пута, чини ми се да људи немају довољно развијену свест о томе да те уређаје могу да рециклирају. Мало наши грађани знају о томе, и мало придају пажњу, у свету више од 90 одсто иде у рециклажу, код нас углавном врло мало", кажу Шапчани.

За рециклажу старог електронског и електричног отпада у Србији, према неким проценама, потребно је око пет година.

"Сви заинтересовани грађани који желе да се ослободе својих дотрајалих уређаја, потребно је да нас позову са фиксног телефона, на нашу бесплатну телефонску линију 0800 250 000 том приликом оставе списак уређаја којих желе да се ослободе и своје податке, када из једног града сакупи довољан број позива, екипе Сет рециклаже ће доћи, преузети уређаје и испалтити грађанима новац", каже Александра Несторовић, Сет рециклажа.

За велики стари замрзивач добија се 1.200, за веш машину 650, а за ситне кућне апарате 50 динара.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара