Читај ми!

Пословице, изреке и узречице врањског краја

Врањски крај је један од најбогатијих пословицама, изрекама и узречицама. Оне су најчешће у дијалекту, али последњих година све их је више на књижевном језику. Преносе се са колена на колено, а ретки су они који их сакупљају.

Иако је врањски крај један од најбогатијих пословицама, изрекама и узречицама, ретки су они који их сакупљају.

"Од пијанога и луд бега", "Доведеш ли зета, магаре ти не треба", каже Станиша Младеновић из Дубнице.

Стари казују, а Миле Костић Дубница записује пословице и изреке. Чува их од заборава за будуће генерације.

"Да се обично чује по која изрека или пословица, ја то бележим, скупљам, и трудио сам се онако како сам чуо, да тако и прибележим, да не изгубим или пореметим њихову изворност", каже Миле Костић из Дубнице.

Југ Србије богат је пословицама и изрекама, доказао је Миле десетогодишњим истраживањем. Прикупио је и објавио више од четири хиљаде.

"Преноси један од другога, преноси пословице које могу да се запамте и у животу се то некад деси", каже Станиша Младеновић из Дубнице.

"Срећа у плитком џепу" назив је Милетове друге књиге пословица и изрека. У њој је забележен дух народа, његово мудровање, локални говор.

"Инатљива, све на мајку се матнала". "Терет живота сваком леђа савије".

"Чак и на селу неке су записане пословице које имају књижевни облик. Настале су промене у језику", каже проф. др Момчило Златановић.

Миле Костић је чувар народног блага. Пише песме и пева. Написао је и причу и драму у дијалекту, а прошле године објавио је и свој први роман.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се