Читај ми!

Контрола квалитета хране

Прошле недеље на друштвеним мрежама појавила се информација да су се ђаци из Параћина отровали користећи сумњиве производе купљене у оквиру школе. Сумњиви производ купљен је, како је речено за РТС, ван школског дворишта, а узрок здравствених проблема ученика, још није потврђен.

Симптоме сличне тровању имало је неколико ученица основне школе из Параћина, а сумњиви производ купљен је ван школског дворишта.

Узрок њихових здравствених проблема, који су прошли после интервенције лекара, још није потврђен, а претпоставља се да су ђаци пробали сок у спреју који је популаран код деце.

Сок у спреју, кинеске производње је без икакве декларације на српском. Екипа РТС-а није га пронашла ни у једној продавници у близини школе.

Надлежни кажу да се објекти за продају хране око школа стално контролишу, а у школама, сем кухиња не постоје објекти где деца купују храну. Информације које су се појавиле нису тачне, јер су ученици сумњиве производе донели од куће. Улога родитеља је од пресудног значаја.

Живота Старчевић, начелник школске управе поморавског округа истиче да све школе имају интерне протоколе о безбедности хране која сме да се користи у оквиру објеката. Проблем настаје када деца новац за ужину искористе за куповину сокића, жвака и бомбона сумњивог квалитета.

Ученици млађих разреда углавном користе ужину из ђачке кухиње, а старији је купују ван школе. Бројна су предавања о здравој храни која се организују у сарадњи са Домовима здравља и Црвеним Крстом. Дилему, тврде у школама, све чешће имају и родитељи, која храна је безбедна, а која сумњивог квалитета.

Храна коју деца добијају преко ђачке кухиње стално се контролише. И они који је купују у пекарама и продавницама су безбедни, али дечија радозналост да без знања родитеља пробају нов производ који нема никакву декларацију може имати лоше последице.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара