Читај ми!

Сећање на жртве саобраћајних незгода

У оквиру Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода, чијем обележавању се придружила и Општина Горњи Милановац, у недељу је одржан низ активности на главном горњомилановачком тргу.

Окупљеним грађанима подељен је едукативни метеријал Агенције за безбедност саобраћаја, а млади активисти горњомилановачког Црвеног крста извели су веома веродостојну симулацију несреће и показну вежбу указивања прве помоћи у саобраћајним незгодама.

Такође, грађани су имали прилику да потпишу Декларацију о безбедности саобраћаја која симболично представља циљ обележавања Дана сећања на жртве саобраћајних незгода, а то је да се подигне свест грађана да се несреће не догађају случајно и да заједничким трудом свих учесника у саобраћају број несрећа значајно може да се умањи.

Едукативни флајери манифестације достављени су свим милановачким основним и средњим школама, које ће, према препоруци Општинске управе, у току ове радне недеље имати посебан час посвећен безбедности саобраћаја.

Обележавањем Светског дана који су Уједињене нације установиле почев од 2005. године скреће се пажња јавности на саобраћајне незгоде, њихове разорне последице, трошкове незгода, као и мере које се могу предузети да се оне спрече, уз подсећање институција и друштво на значај сопствене одговорности и јавне свести о последицама саобраћајних незгода.

Подсећања ради, широм света, више од 3.000 људи свакодневно гине, односно умире од последица саобраћајних незгода, док на годишњем нивоу број умрлих достиже чак 1,2 милиона људи уз још око 50 милиона учесника у саобраћају који претрпе веће или мање повреде. Последице ових несрећа су вишеструке, како за појединца, тако за породицу и друштво у целини. 

Према последњим статистичким подацима у Србији је у саобраћајним несрећама током 2013. године погинуло 650 људи, 3.415 особа је тешко повређено, а 15.029 лакше повређено. Агенције за безбедност саобраћаја истакла је информацију да је у 2014. години евидентирано 837 саобраћајних незгода са учешћем деце, у којима је погинуло осам, а повређено 962 детета. Највећи број повређене деце је у својству путника: 472, док је 355 деце повређено у својству пешака, а 114 у својству возача бицикла.

Заједно и личним примером одговорног понашања у саобраћају можемо сачувати себе и друге, а посебно осетљиве категорије учесника у саобраћају, истовремено дајући модел правилног и савесног понашања младима.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво