Читај ми!

Ризик од радионуклида занемарљив

Пре више од 15 година, муниција са осиромашеним ураном коришћена је на пет локација код Врања, Бујановца и Прешева. Сва та подручја су деконтаминирана, уклоњени су пројектили са осиромашеним ураном. Према извештају Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије, исправна је вода, земља и биљни свет.

Стручњаци Института за нуклеарне науке Винча и војске завршили су деконтаминацију земљишта у Боровцу код Бујановца 2005. године. Са скоро 5.000 квадрата уклоњено је 400 килограма земље и 59 пројектила.

"Вадили су уранијумске метке. Тад смо се скупили овде неколико људи и отишли да разговарамо са њима пошто пијемо изворску воду, они су дошли да провере и кажу да је у реду", каже Благоје Кенић, Боровац.

"Како да се не плашим. Ја сам чувао краве, и неће људи да купе сир на пијаци. Кажу да је озрачено, да има уранијум", каже Стојан Димић, Боровац.

Испитују се вода, земља и биљке. Институт Драгомир Карајовић и Винча достављају резултате Агенцији за заштиту од јонизујућег зрачења, вода се узима са бунара и јавних чесама, земља са дубине 10-15 центиметара, узорци су исправни. Закључују да је ризик од вештачки произведених радионуклида занемарљив.

"Ми до сада нисмо имали неких проблема, нисмо чули да се неко од становника Општине Бујановац жалио", каже председник Општине Бујановац Нагип Арифи.

Повећан је број оболелих од малигних болести у Пчињском округу. Код мушкараца предњачи карцином плућа, код жена карцином материце и дојке. Стручњаци не потврђују да је повећање броја оболелих повезано са муницијом са осиромашеним уранијумом.

"Сматрам да бојазни нема зато што постоје многи ризикофактори који утичу на појаву оболелог становништва и повећање стопе морталитета и морбидитета од малигних болести, као што је пушење, стрес", каже директор Завода за јавно здравље у Врању Ержика Антић.

Завод за јавно здравље контролише воду са Пљачковице, до сада је вода на радиоактивност била безбедна. Испитује се вода са 32 извора, резервоара, бунара, у домаћинствима од Пљачковице до Светог Илије.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара