Читај ми!

Повратник без пута

Куршумлија, једна је од највећих општина у Србији. Иако је за инфраструктуру на сеоском подручју ове године издвојила 100 милиона динара, путеви до најудаљенијих села и даље су велики проблем.

Четрдесетпетогодишњи београђанин Александар Миљановић, одлучио је да се врати у родно село Орловац на административној линији са Косметом и започне неки посао. Регистровао је пољопривредно газдинство и засукао рукаве да обради 14 хектара земље.

"Ко зна колико би још људи после мене направило тај други, тречи корак и дошло и повукло се из града и дошло на ове просторе који су изванредни", каже Александар Миљановић, село Орловац.

Рад на дедовини, како казе му није проблем, али јесте што пута дотле нема.

"Пут је једина ствар која је овде проблем, не само за мене, за многе, а решавањем тог пута, мислим да би многе стари кренуле на боље", каже Александар Миљановић, село Орловац.

Малобројни преостали мештани већ деценијама чекају боље улове за живот.

"Нема никог да ми дође, да ми донесе нешто. Каже нема пута. Џабе да платим, а и камион не може да дође", каже Вучица Миљановић, село Орловац.

У тридесетак села дуж административне линије са Косметом живи једва стотинка домаћинстава. Кажу многи су се одселили трбухом за крухом, јер овде је готово немогуће опстати, без пута и без основних услова за живот.

Како би задржала становништво, локална самоуправа ради на сређивању путне инфраструктуре у планинским селима, којима због миграције прети одумирање. Ове године асфалтирано је и насуто више од стотину километара путева.

"Уколико нам време дозволи урадићемо јесенас ако не мораћемо да оставимо за пролеће, поготову ту административну линију где је потреба и полиције, а имамо налог и премијера да те путеве одрадимо и биће нека средства уплаћена из буџета Републике", каже председник општине Куршумлија Радољуб Видић.

До 92 села куршумлијске општине води 800 километара локалних, некатегорисаних путева које треба уредити.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара