Читај ми!

Вино из прокупачког краја

Миломир Ковачевић из прокупачког села Гојиновца, који већ дуго живи у Шпанији, а пре шест година отпочео је пионирски посао обнове виноградарства у топличком крају. До сада је винограде подигао на четрдесетак хектара, планира још на сто, а изградио је и највећу винарију на Балкану, где ће се производити врхунска вина са заштићеним именом и географским пореклом.

На месту где су данас непрегледни шпалири најпознатијих сорти винове лозе, до пре само шест година расло је трње, коров.

Истовремено са подизањем винограда, у њихов непосредној близини грађена је и винарија, чијим је завршетком, ове јесени, и пуштањем у рад претходног викенда, у потпуности заокружен производни циклус.

"Ми смо сада почели, немамо неке велике залихе вина, али надам се за пар година. Пласман, Србија наравно, Русија, Швајцарска, Немачка", каже Миломир Ковачевић, власник "Топличких винограда" у селу Гојиновцу.

Ковачевић каже да су у почетку многи сумњали у остваривање његових планова, али да је сада поносан  на то  што ће овај крај поново бити препознатљив по виноградима и квалитетним винима.

Током четворогодишње изградње винарија се готово у потпуности уклопила у предиван амбијент села Гојиновца. Ипак, по својим димензијама, пре свега по површини од преко 9.000 метара квадратних представља један од највећих изграђених објеката у топличком крају, у последњих
четрдесетак година.

Пољопривредни стручњаци слажу се оцени да је ово тренутно један од најзначајнијих развојних пројеката у пољопривреди Србије.

"Ова винарија је замајац у том будућем, евентуално винском туризму, а у исто време и велики замајац виноградарства и винарства Србије", каже Саша Матијашевић, Пољопривредни факултет Земун.

"Странци када дођу овде могу да осете прави квалитет аутохтоне сорте Прокупац, који не могу да виде и пробају у неким другим винаријама у Европи", каже Братислав Ћирковић, Пољопривредни факултет Приштина.

Велики број људи на отварању винарије, из целе Србије али и из иностранства, потврдили су очекивања домаћина да ће село Гојиновац веома брзо постати и значајна туристичка дестинација у топличком крају.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво