Читај ми!

Јубилеј школе у Блажеву

Основна школа "Вук Караџић" у Блажеву код Бруса обележила је 120 година рада. Јубилеј је са наставницима и професорима прославило 24 ђака. Седамдесетих година је ову осмогодишњу школу у живописној и питомој долини на источним обронцима Копаоника, похађало шест стотина ученика.

Мали број дјака последица је велике миграције становништва Копаоничког краја, после честих земљотреса, осамдесетих година прошлог века. Тада је, кажу мештани, држава давала новац за обнову и градњу кућа, али није условљавала останак на огњишту.

Од петнаесторо ученика у матичној школи, петина је из Блажева. Остали путују из околних села.

Сања Стојадиновић, ученица седмог разреда путује из Бабице села 12 километара удаљеног од школе. Нема обичај да касни. Једино се некад деси зими да због високог снега превоз касни.

Милош Вукојичић је једини дечак у седмом разреду, па због тога не игра често фудбал, већ одбојку. На остало се не жали. Катарина Гашић каже да је школа посебна и по томе што у њој нема преписивања, јер их је мало у одељењу.

"Лепо је радити у овој школи, зато што сму деца јако добра, бистра, тако да ми није тешко да путујем 60 километара дневно из Бруса и назад", каже Ивана Максимовић, професорка географије.

Час физичког васпитања, често заједно имају виши и нижи разреди, како би се савладали колективни спортови. Не смета ако су у истој екипи дечаци и девојчице из првог, другог и петог разреда.

Школа има и три подручна одељења у Доњем Левићу, Ђерекару и Боранцима које се налази у војној бази, шест  километара од административне линије са Косовом и Метохијом. Првак Жељко Лазаревић кога смо затекли како испробава маску "Вука Караџића" и увежбава наступ за  приредбу, у овој школи је једини ђак.

"Када сам сазнала да сам овде примљена, мислила сам да је то забито место, али сам се разуверила. Место је живо, овде има војске, полиције. Дечаку доносе слаткише тако да је њему овде лепо", каже Сања Милановић, учитељица.

Ове године школа у Блажеву имала је најбоље резултате на малој матури у бруској општини.

"Било је коментара, мало је ђака, па је лако имати добар успех. Али то је просек наше школе и одељења. Јер овде сваки ученик има посебан третман", Јасмина Мијајловић, директорка и професорка географије.

Школа има и добру сарадњу са Географским факултетом Универзитета у Београду који у Блажеву има наставно научну базу.

rts.krusevcu@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво