Читај ми!

Турски инвеститор у Крупњу

Посета Крупњу одмах након поплава и поштовање договора премијера Турске и Србије о већим улагањима у оштећене и неразвијене општине, турског инвеститора, власника фирме Џинси Србија, определило је да, поред Лесковца, отвори фабрику и у Крупњу. За производњу је закупљена једна од хала некадашњег текстилог комбината Крупањка.

После десет година од затварања фабрике, у некадашђњем погону пословног текстила, поново ће се чути машине. Ужурбано се припрема 4.500 квадратних метара хале за новог инвеститора.

"Наша обавеза је да уредимо простор, да га доведемо у бело, инвеститор доноси своју опрему", каже директор "Крупањка" у Крупњу Зоран Маринковић.

Иако фабрика не ради више од деценије, сачувано је, кажу, све. Продајом застареле и непотребне опреме финансираће радове на уредјењу. Припремиће и фабричку кухињу где ће ускоро почети обука за запослене.

"Овде ћемо као и у Лесковцу производити панталоне од тексаса, фармерке", каже Танер Бујукџан, власник фирме Џинси Србија.

Посао у погону турског инвеститора добиће 150 радника.
 

"Велика инвестиција за мали Крупањ, велики значај с обзиром да овде привреде готово нема, ја се надам да ће то пуно значити у сваком смислу, а посебно спречити даље исељавање људи из ове мале општине", каже Расим Љајић, потпредседник владе Србије.

Отварање капија Крупањке улило је наду становницима. Некада је овде радило 1.100, а сада само шест радника.

"Од како се начуло да ће неко да купи ову фабрику људи упорно долазе и траже посао значи и они са факултетом, средњом вишом, не питају шта ће да раде, битно је само да се запосле", каже Љиљана Стефановић, радница на портирници.

Са озваничењем договора у Крупњу је и отворен позив заинтересованим за посао, уз ограничење година од 18 до тридесет.

"Не знам какав ће бити режим примања радника, а да је добро добро је за ово место би било добро да нешто ради, јер не ради ништа. Народ нема посла, нема пара, нема ништа и све што су имали поплава је однела, то је једина нада да се заради неки динар, да се преживи", кажу мештани. 

Обука за рад у Крупањки почеће за десетак дана, а производњу очекују крајем године.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво