Читај ми!

Изабран национални кулинарски тим

На Гастро фесту у Београду проглашен је национални кулинарски тим Србије који ће представљати нашу земљу на међународним такмичењима. Чланове тима одабрале судије Светске асоцијације шефова кувара, који сматрају да српска кухиња има снажан идентитет и да заслужује место у светском гастрономском простору.

Oсновни циљ Гастро феста je позиционирање Београда и Србије као регионалног центра на гастрономској мапи Европе и света.

"Српска домаћа кухиња има снажан идентитет и последњих година учинила је продор према светским гастрономским просторима. Срећан сам што могу да дам свој допринос овом фестивалу", изјавио је директор Светске асоцијације шефова кувара за Југоисточну Европу Доменико Маги.

Цезар Бартолини, шеф кухиње чувеног Гордона Ремзија и аутор бестселера "Храна и кување у Аргентини" рекао је да је боравак у Београду за њега био поучан и да српске локалне специјалитете свет тек открива и признаје.

На свечаном затварању Фестивала формиран је и национални кулинарски тим Србије који ће представљати нашу земљу на предстојећим међународним гастро-такмичењима.

Чланове тима први пут у историји чине победници шампионата Балкан кулинари куп Небојша Веселиновић и Александар Ђорђевић, које су изабрале судије Светске асоцијације шефова кувара под будним оком председника жирија, Доменика Магија.

За капитена националног тима изабран је Јовица Јовичић, звезда ријалити емисије "Паклена кухиња" и добитник бројних награда и признања, укључујући Гран при у Истанбулу 2012. године.

У јуниорски национални тим Србије изабрани су Слободан Пеић, Милан Лилић и Стефан Тодоровић.

Миловану Мићи Стојановићу, Миру Богдановићу и Милијану Стојанићу овом приликом подељене су златне ленте првог реда за посебне заслуге и промоцију кулинарске професије. Дубравки Јанковић, Цезару Бартолинију, Хрвоју Зиројевићу, Александру Михалеву и Микију Нинићу, као амбасадорима српске кухиње у свету, додељене су златне плакете.

Директор Дипломатске асоцијације Србије и оснивач Балкан Чили фестивала Вик Јенсен подсетио је да су домаћа кухиња и чувено гостопримство највећи српски бренд и велики потенцијал који треба развијати на оваквим манифестацијама.

На Београдском сајму, последњег дана Гастро феста, у аутентичној рестауираној војној кухињи из Првог светског рата кувао се војнички пасуљ, чиме је обележена стогодишњица од Великог рата.

Кулинарска федерација Србије је сав приход од продаје војничког пасуља уплатила Дому за децу са сметњама у развоју "Младост" у Белој Паланци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се