Читај ми!

Скелет из бакарног доба у музеју

Прошле године археолози Народног музеја у Панчеву открили су у близини града темеље средњовековне цркве и испод њих гроб стар око 4.500 година. Пронађени скелет сада се премешта у Музеј, где ће бити конзервиран и касније изложен.

Прошлогодишња археолошка испитивања на локалитету Ливаде код Панчева довела су до великог открића гроба из бакарног доба, у коме је сахрањена вероватно нека важнија личност номадског племена. Скелет је био у згрченом положају, са рукама прекрштеним преко стомака

"Поред главе скелета нађено је мало окер боје којом је гроб посут, што указује на посебан начин сахрањивања", објаснила је Јелена Ђорђевић, археолог. "Веома је ретко да се гробови у том положају преносе и буду тако очувани на овим просторима."

Пре две недеље локалитет је поново откопан, да би се скелет пребацио у Народни музеј, где ће бити конзервиран и изложен крајем децембра, за Дан музеја.

"Да бисмо учврстили скелет, ставили смо га у дрвену конструкцију и премазали, тако да он сад сија", каже Ана Олајош, конзерватор. "Кад стигне у музеј прво ћемо тај сјај да скинемо, па онда прелазимо на темељне конзерваторске радове. Скупљамо и земљу около, да би и то изложили касније, да изгледа аутентично."

Када следеће године буде постављена комплетна изложба са налазишта, биће то једини скелет такозване "јамне културе" доступан посетиоцима.

rts.pancevo@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се