Сви могу да пливају

Многа деца у Србији немају могућнопсти да оду на море, нити имају базен у свом месту, где би могли да науче да пливају. Школа пливања Фер-плеј је пројекат који реализује Удружење за локални развој из Каменице, уз финансијску помоћ НИС-а: за 67 полазника организују бесплатан превоз до базена и обуку за непливаче.

Сви могу да науче да пливају - на реци, мору, на базену, али многи малишани у Србији немају ниједну од тих могућности. Иако Ниш има затворене базене, деца из околних села ретко ту долазе.

Аутобус неуобичајено касни, али деца стрпљиво чекају, јер желе да покажу шта су до сада научила.

Њихова села удаљена су од Ниша само десетак километара, али за многе је и то далеко, боље рећи скупо. Сеоска средина чак и у близини великог града мало тога може да им пружи.

"Баш због тога смо и дошли на идеју да организујемо овакав пројекат, јер су релативно мале могућности за децу из ових крајева, а у близини немамо ни неке веће водене површине, објашњава Алекса Митић, из Удружења за локални развој, Каменица.

Милица Усковић, мајка једног од полазника школе пливања, каже да су деца одушевљена и да се лепо друже.

Инструктор пливања Младен Мидић каже да се ова деца мало разликују од остале, понеко је имао изражен страх од воде, али се пливању сви необично радују:
"Сигурно је да ће им то бити потребно у животу, ако ништа друго, да разбију неке своје фобије, да се ослободе страхова, а првенствено због здравља."

Већина полазника прва пливачка искуства стекла је у овој школи, пошто многа од њих никад нису била на мору.

Удружење из Каменице једно је од ретких које се потпуно посвећено бави потребама своје заједнице. Осмех на лицима најмлађих је више него уверљив доказ.

rts.nis@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се