Читај ми!

Шапчани штеде струју и новац

Oд 2010. године, када је Шабац, први у Србији, почео да реализује пројекат енергетске ефикасности, изолацију и лепши изглед добиле су 32 старе зграде. По 50 одсто средстава за радове обезбеђују град и станари који на овај начин штеде енергију и новац за грејање и хлађење.

Од када је урађена изолација на згради, у стану Наташе Ђурић, зимски дани више нису хладни. Потрошња струје је мања јер за загревање две просторије њена породица укључује само једну пећ. Док није завршена изолација, рачун за струју био је од пет до седам хиљада, каже Наташа, а сада је три до пет хиљада месечно.

Са ове зграде, претходних година отпадао је малтер. После реконструкције у коју су станари и локална самоуправа уложили око 2,5 милиона динара, промене су уочљиве и споља и изнутра.

"Већ сад се осећа велика топлота у згради", истиче Милан Михаиловић. "Радили смо и термо-изолацију подрума и тавана и нова улазна врата, тако да је у згради много топлије него што је било."

За изолацију на згради у Улици Проте Матеје, која је изграђена 1963.године, биће потребно 900 квадратних метара стиропора и тридесетак дана рада.

Према речима Радета Јеремића, зими ће бити топлије, лети хладније и зграда ће, свакако, лепше изгледати јер је то прва већа обнова после педесет година.

У пројекат енергетске ефикасности у Шапцу ће ове године биће уложено више од 30 милиона динара. Грађанима је омогућено да трошкове изолације плаћају на 24 месечне рате.

"У овој години ми ћемо 14 објеката енергетски заштитити и довести до тога да потрошња у њима, и лети за хлађење и зими за грејање, буде бар за 30 одсто нижа, најавилаје Љиљана Јовановић, директорка ЈСП Стан.

Од приближно 300 објеката које одржава шабачко јавно стамбено предузеће, изолација је до сада урађена на 15 одсто старих вишеспратница. Свака зграда има и своју личну карту са подацима о неопходним и завршеним радовима.


rts.sabac@rts.rs  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се