Подводно чишћење језера Ћелије

Рониоци крушевачког Клуба за подводне активности, у сарадњи са комуналном полицијом, рибочуварском службом и градским водоводом, чистили су дно акумулацији Ћелије, са које се водом за пиће снабдева око 120.000 становника.

Акцији, каква до сада није организована на Ћелијском језеру, претходиле су опсежне припреме. Провера опреме, подела на парове, а потом рад на две локације: у Васићима и Кланцу.

Помоћ и подршку искусним крушевачким рониоцима пружиле су и колеге из нишког клуба "Тритон" и параћинског "Мехурића".

"Ми се бавимо специфичним активностима и нема нас много, тако да смо упућени једни на друге", наглашава Славољуб Јовановић, члан параћинског Ронилачког клуба "Мехурић". "Имамо одличну сарадњу и у опреми и у особљу. Спреман сам да зароним у језеро које ми изгледа сасвим лепо и пријатно. Кад будемо сишли доле да тражимо оно што су несавесни људи
бацили, неће бити тако лепо, али због тога смо дошли."

Међу шкољкама, пужевима, слатководним раковима и рибама, на језерском дну је и много отпада који је дванаесточлана екипа ронилаца неуморно вадила.

Рони се до десет метара дубине, јер на већим дубинама нема видљивости, каже Борислав Петровић из Клуба за подводне активности Крушевац:

"Температура воде испод површине је око 23 степена, а дубље, тамо где ми ронимо, креће се од 11 до 13 степени. Са заронима које правимо, од пола сата до сат, може се издржати."

Иако глобално загревање и људски немар деградирају квалитет воде и нарушавају екосистем језера Ћелије, стручњаци кажу да водоснабдевање житеља Расинског округа није угрожено.

"Да би тако и остало, уложемо додатне напоре и материјална средства", истиче Слободан Грашић, шеф лабораторије ЈКП Водовод Крушевац. "Повећана је потрошња хемикалија, струје и осталих ресурса, али након реновирања постројења и са новим озонаторима, Фабрика у Мајдеву ће још дуго моћи са успехом да се носи са овим квалитетом језерске воде и
да крајњим корисницима дистрибуира воду за пиће одличног квалитета."

Језеро Ћелије, са воде и обале, чистиће се до средине децембра и јавним радовима. На тим пословима од прошле недеље ради 25 особа са евиденције Националне службе за запошљавање. О оправданости њиховог ангажовања сведочи и податак да је за само два дана прикупљено 450 џакова отпада.

rts.krusevac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се