Читај ми!

Тринаест и по деценија пиротске Гимназије

Пиротска гимназија обележава 135. година постојања и много успешних генерација ђака. Неки од њих су професори на Кембриџу, Оксфорду, на америчким универзитетима. У билингвалном одељењу ђаци похађају наставу на француском и спрском језику.

По својим резултатима, пиротска Гимназија, која обележава 135. годишњицу рада, међу најуспешнијима је у Србији.

Када су својевремено Радоје Домановић, Јаша Продановић и Стеван Сремац послати и "српски Сибир", по казни, да предају, нису ни слутили да ће баш њихов дух и наслеђе пратити генерације пиротских гимназијалаца.

После 135. година образовања најбољих ђака, Гимназија је и даље, како сами гимназијалци кажу, најелитнија школа у граду.

Професори Гимназије труде се наставе традицију и да буду, како је рекла Бисерка Костић, професорка српског језика и књижевности, доследни плодови оног корена који је давно посађен у историју и традицију града и државе.

То потврђују и резултати које постижу ученици и који ову школу сврставају у сам врх српског образовања.

"Сваке школске године, наши су ученици у самом врху листа на пријемним испитима факултета у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу", истиче директор Гимназије Братислав Крстић.

Већ годинама Гимназија има међународну сарадњу са школама из Русије и Француске, а од ове године и са румунским и македонским школама.

Пироћанци су поносни на ову школу и њене ђаке, али се надају да ће их бити мање у белом свету, а више у родном граду након завршетка високих школа.

rts.pirot@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара