Читај ми!

Повратак топличке виноградарске славе

У топличком виногорју ових дана почела је берба грожђа, чији је род знатно нижи него претходних година, а у многим виноградима неће имати шта да се убере. Ипак, искуснији произвођачи и они који су примењивали одговарајућу заштиту, и ове године имају солидан род.

У некада познатом виноградарском крају, прокупачком селу Великој Плани подно Јастрепца, овом производњом баве се још само малобројни, искрени заљубљеници. Породица Малетић грожђе гаји скоро цео век. Док су други крчили винограде, они су подизали нове засаде.

Драган Малетић, из Велике Плане, трећа је генерација виноградара:
"Мој деда је пре рата имао виноград, мањи него ми данас. И пре тога, практично одмах након Првог светског рата, моја породица је производила грожђе. Данас винову лозу гајимо на 1,3 хектара."

Због неповољних временских прилика и честих падавина, произвођачи грожђа су ове године били на великим мукама. Грожђе су сачували само они најупорнији, који су били истрајни у примени заштитних мера.

Славиша Малетић је задовољан родом: "Како је код других произвођача сав род страдао, код нас има, али смо уложили доста труда и рада и то се исплатило."

И поред бројних проблема који прате виноградарску производњу, она у последњих неколико година, у овом делу Србије, ипак добија на замаху. Од стотинак хектара нових засада, тридесетак је подигнуто у прокупачком селу Гојиновцу, где ће ових дана, прерадом овогодишњег рода, почети да ради једна од највећих и најсавременијих винарија у нашој земљи, површине преко осам хиљада квадрата, у пет нивоа.

"Ово је био наш сан који смо за неколико година успели да претворимо у реалност", каже Драган Ковачевић, власник "Топличких винограда" из Гојиновца. "Надамо се да ћемо добро проћи на тржишту, да има места и за нас и да ће топлички крај поново бити препознатљив по виноградима и квалитетним винима."

Реализација овог, по мишљењу пољопривредних стручњака, највећег развојног пројекта у пољопривреди, у последњих неколико деценија у Топлици, могла би пресудно да утиче на даљи развој ове производње.

Подстакнути овим примером, и други произвођачи почињу да подижу засаде, каже Магдалена Тодоровић, из Пољопривредне стручне службе:

"Погодује им и подручје, где сви климатски услови одговарају за гајење ове пољопривредне културе."

Иако славна виноградарска прошлост у топличком крају сеже чак до 14. века, стварност је, међутим, готово поражавајућа. Према званичним подацима, на подручју општине Прокупље тренутно се винова лоза гаји на само 180 хектара, што је десет пута мање него што је било пре неколико деценија.

rts.prokuplje@rts.rs

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се