Читај ми!

Успешан рад породичних сарадника у Крагујевцу

Центар "Кнегиња Љубица" у Крагујевцу већ годину дана реализује нову услугу социјалне заштите: породични сарадник. Под покровитељством Уницефа, уз финансијску помоћ Фондације "Новак Ђоковић" два породична сарадника помажу Крагујевчанима у решавању свакодневних животних проблема.

Два до три пута недељно, психолог Милена Ковачевић је са породицом Вајтхаузер. Сања је самохрана мајка и подиже четворогодишњу Хелену и петогодишњег Павла који има и здравствене проблеме. Заједно се, кажу, боре са свим недаћама.

Милена је за Сању више од породичног саветника, психолога... Постала јој је пријатељ којем може да се пожали и добије савет за све, утеху и подршку:

"Милена је често са нама, и то је права ствар", каже Сања. "Не препричавам јој проблем, већ га она заједно са нама решава. Почев од тога како да васпитавам децу, играм се на другачији начин да оних важних савета коме да се обратим за помоћ у лечењу."

После четворомесечног рада са породичним сарадником, Сања је одлучила да искористи своје склоности ка уметности и започне сопствени посао. Добила је машину за шивење и нада се да ће зарађивати за своју породицу.

Психолог и педагог протекле године радили су са педесетак крагујевачких породица. Проблема је много, решавају их заједно, постепено, корак по корак. Помажу у свим областима живота, одржавању хигијене, чувању деце, васпитавању без физичкиих казни.

"Помажемо им", каже Милена Ковачевић, породични сарадник, "да схвате колико је важно да
среде свој дом, да не занемарују децу, да схвате колико је важно да деца редовно иду у школу. Упућујемо их где у локалној заједници могу да остваре своја права и реше неке од проблема."

Најбољи резултати постигнути су код деце, 125 малишана је у породицама са којима је радио породични сарадник. Постали су бољи и редовнији ђаци, почели да се баве уметношћу. Доста су научили и родитељи, каже Љиљана Станковић, директорка Центра "Кнегиња Љубица":

"Научили су како да се боре са свакодневним животним проблемима да их не занемарују, да није срамота потражити помоћ, да лоше навике треба мењати. До тих промена се теже долази, дуготрајним радом, али у области социјалне заштите напредује се малим корацима који
баш због тога имају велики значај."

Пројекат "Породични сарадник" биће рализован и следеће године, а од постигнутих резултата зависи хоће ли то бити редовна услуга социјалне заштите у крагујевачком Центру "Кнегиња Љубица".

rts.kragujevac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се