Читај ми!

Прва Школа мозаика на југу земље

У визиторском центру поред Царичиног града управо је завршена прва Школа мозаика на југу земље, а полазници колоније су најбољи млади мозаичари. Из Туристичке организације Лебане најављују бољу промоцију самог локалитета уз помоћ Факултета уметности, али и експерата Европа Ностре у Србији, са којима су започели серију менаџмент радионица.

У Царичином граду завршена је прва колонија мозаичара на југу Србије. Полазници колоније су најбољи млади мозаичари.

Из Туристичке организације Лебане најављују бољу промоцију самог локалитета уз помоћ Факултета уметности, али и експерата Европа Ностре у Србији, са којима су започели серију менаџмент радионица.

Они су тим најбољих, понос Факултета уметности нишког универзитета, дипломирани сликари, мастер студенти, магистри, докторанти, носиоци међународних признања. Будућност српске мозаичке уметности. Камен природан или вештачки, полудраго камење чак и злато уз спаклицу, пинцету, кљешта и малтер настају дела од којих застаје дах подно Царичиног града.

"Много смо читали о Царичином граду пре него што смо дошли, али већина нас први пут је сада обишла локалитет и морам да кажем да је сам терен велика инспирација", каже Иван Митић, дипломирани сликар.

За све ово је нешто ново. Од локалитета до први пут организоване школе мозаика. Љубав и вештина су их окупили и жеља да покажу шта све могу. За најмлађе ово је важно откриће животног пута пред упис на мастер студије.

"На овој радионици ми је најдраже што буквално имамо могућност да чак каменчиће скупљамо покрај локалитета и директно их усађујемо у мозаик", каже Данијела Димитријевић, дипломирани сликар.

Доласку је претходило десетак ликовних решења на тему Царичин град. Реализују се по два најбоља. За само седам дана треба урадити више него током једног семестра.

"Радимо јако интензивно, остајемо до касно, зато што некако имамо жељу да видимо како ће то да се развија, шта ће са тим да се деси", каже Невена Стефановић, мастер сликар.

Захтевни према себи, затевна професорка према њима, јер њихов дар за зидно сликарство је посебан и зато сваки тон треба довести до савршенства.

"Ово је мозаик који је баш чиста креација. Сви ови млади људи су потпуно различити, онако како видите да раде мозаик сви тако раде и уља на платну, тако би радили акварел, тако цртају. То је њихов ликовни израз. Ово је нешто најпоштеније. Ја не желим школу мозаика оних који ће репродуковати сличне вредности да се не зна ко је шта радио, да се не препознаје карактер уметника", каже Славица Ердељановиц Ћурк, професор Факултета уметности Универзитета у Нишу.

И ово је начин да се важан локалитет промовише, уз менаџмент планове и бројне радионице који се овог лета у Теодори организују.

"Наш проблем су мала средства која имамо за промоцију, али се максимално трудимо да свим снагама допринесемо да Царичин град добије своје место тамо где заслужује", каже директорка ТО Лебане Адриана Јовић Богдановић.

Вредна збирка на дар Туристичкој организацији Лебана. На увид јавности већ наредног месеца. Ваља их чувати брижљивије од ових који красе велики део древног града.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво