Читај ми!

Tруба највећа љубав

Вишеструки победник Сабора у Гучи, Фејат Сејдић, са својим оркестром и препознатљивим јужњачким мелосом прославио је родни Бојник. Због заслуга и доприноса култури, пре две године је добио националну пензију. Данас има 73 године. И даље живи на југу Србије, радујући се, како каже, сваком новом Драгачевском сабору и младим талентованим трубачима.

Екипа РТС-а из Ниша посетила је Фејата Сејдића, вишеструког победника Сабора у Гучи.

Фејат каже да га пријатељи нису заборавили иако је, због болести, трубу морао да остави пре 14 година.

Због заслуга и доприноса култури, пре две године је добио националну пензију. И даље живи на југу Србије, радујући се, како каже, сваком новом Драгачевском сабору и младим талентованим трубачима.

"Мој живот је труба. Нема жеље која ми се није испунила, а посебно ова последња да добијем националну пензију", каже Сејдић.

Радо се присећа детаља из каријере дуге пола века и награда које је, каже, давно престао да броји. Памти сусрете са многим познатим генералима, председницима, знаним и незнаним гостима којима је свирао од Аустралије до Америке.

У Гучи је први пут наступао давне 1969. године. Таленат је, каже, наследио од деде, а трубу и оркестар од оца.

Свирао је цео живот музику без нота за филмове, серије и свачију душу. У каријери је променио шест труба, а последњу је поклонио унуку Небојши победнику Драгачевског сабора 2004. године, који не крије да од деде има највећу трему.

Двогодишњи Виктор је шеста генерација Сејдића. Од деде је добио прву трубу, а за успех ће, како Фејат рече, морати сам да се потруди.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара