Читај ми!

Вратили заборављену солидарност

После четврт века, у Краљеву је организована омладинска радна акција, по угледу на оне из времена бивше Југославије. Већ два дана, педесеторо бригадира ради на отклањању последица мајских поплава. Омладинска радна акција "Краљево 2014" под слоганом "ОРА није фора", траје до 12. августа.

Све до осамдесетих година прошлог века, радило се и градило на омладинским радним акцијама, на просторима бивше Југославије. Мајске поплаве у земљи и окружењу, покренуле су заборављену солидарност. Сада, је органозована нова радна акција "Краљево 2014".

Бригадисти су стигли  из Словеније, Македоније и Србије. Зоран Стевовски са Охрида учесник је 12 омладинских радних акција.

"Ја видим ову акцију као зрачак наде да ће се вратити оно време које је било најпозитивнији део бивше Југославије", каже Зоран Стевовски. "Надам се да ће се ово продужити и да ћемо се идуће године срести негде на некој траси у Македонији", додаје стари акцијаш Зоран Стевовски.

Искуства некадашњих акцијаша, жеља младих да раде одлика су ове радне акције.

"Одлична су искуства, и све је онако како су ми родитељи причали, који су годинама ишли на радне акције", каже давдесетдвогодишњи Марко Јејчић, који је први пут на радној акцији.

"Радимо, али када смо уморни мало одморимо и није тешко", додаје Марко Јејчић из Марибора.

И Милица Востић из Краљева, броји прве акцијашке сате. Није тешко радити, а момци нама девојкама дају неке лакше послове и све је добро за сада", каже Милица. Додаје и да је већ стекла нове пријатеље који су дошли из Македоније и Словеније.

Душан Микл из Марибора каже да они често организују акције у Словенији и да му је драго да могу да помогну, али би било боље да то чине када нема поплава.

Краљевачки сликар, Драгољуб Босић живи крај реке Рибнице и каже да свако од нас има своју реку, и да је потребно да их волимо и чувамо.

"Јутрос када сам видео да су дошли омладинци и омладинке, да уреде овај део корита, ја сам био импресиониран, и све ме је подсетило на некадашње радне акције", каже Драгољуб Босић, додајући да је и сам, али као сликар, био учесник једне акције у бившој Југославији.

Од раног јутра, бригадисти су ударнички радили у Раваници, Чукојевцу, Лешеву, Ратини, Рибници.

"Другог дана смо очистили око 400 метара корита и обала реке Рибнице, а до сада смо на неколико локација из река изнели око три тракторске приколице смећа", каже командант бригаде Марко Матић.

Тежина алата, променљиви временски услови, али ни први жуљеви не сметају акцијашима, јер воља да помогну надвладала је све потешкоће.

Радна акција"Краљево 2014" под слоганом "ОРА није фора", траје до 12. августа.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара