Читај ми!

Једина женска труба у Гучи

На Сабору у Гучи, у такмичи се први пут и једна млада дама - Данијела Веселиновић. Данијела, се до сада такмичила у категорији младих оркестара, а сада се са својим оркестром припрема у родном Ариљу.

Једини женски такмичар међу трубачима у Гучи је Данијела Веселиновић из Ариља, студент трубе на новосадској музичкој Академији.

Трубу је први пут узела у руке као девојчица, уместо играчке. И док су сви  мислили да ће је проћи, труба је постала њен избор и живот па је стигла и до 3. године музичке академије.

На зидовима готово да нема места за нове дипломе и пехаре из Србије и Европе. Од првог сусрета са трубом и њеним тајнама, траје и жеља да се нађе на главној позорници у Гучи, иако има 21 годину, две мање него што је услов за сенирско такмичење. На 54. светковину трубе иде с циљем да умеће одмери с најбољим од најбољих.

"Ми идемо да се проведемо и свирамо за народ, награде нису у првом плану, али не би било лоше нешто и да узмемо, мада не очекујемо", каже Данијела Веселиновић.

Данијела је шеф оркестра у коме су и двојица њене браће и другови са академије и из музичке школе. А у оркестру мора да се зна ред и ко кога слуша.

"Слушају, углавном се договарамо све и нађемо заједнички договор, није да сам ја сад ту нешто битна, али слушамо се сви заједно. Само ипак мора да се зна ко је шеф, ко води", додаје Данијела.

"Поделили смо то двоје, јачи смо кад смо брат и сестра, боље се разумемо, али њена мора увек да буде последња, ја морам да ћутим", каже Слободан Веселиновић, Данијелин брат.

Приватно, каже, најрадије слуша и свира џез и класику, понекад рок музику, али не заборавља ни оно што јесте права труба у крају с дугом традицијом. Зато, понекад радо испуни и жеље комшијама из ариљског насеља Вране, који се не буне због гласне музике, већ уживају готово колико и Данијела.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара