Камп на Гочу за болесну децу

Сви садржаји у Кампу за децу оболелу од дијабетеса имају исти циљ: да најмлађи науче како да у највећој могућој мери контролишу дијабетес и не дозволе да болест контролише њих.

У Дечјем одмаралишту на Гочу одржава се 6. камп за децу оболелу од дијабетеса. Поред шездесеторо деце из Србије, у кампу су и деца из Македоније и Црне Горе.

Др Санела Делић и психолог Тања Павловић истичу да је дијабетес један од највећих јавно-здравствених изазова 21. века са разорним утицајем на људе, социјални и економски поредак:

"Зато је обавеза свих друштвених чинилаца да на најбољи и најцелисходнији начин помогну оболелеој деци, да управо они који су наша будућност схвате да су корисни породици, друштву, да се код њих гради свест да се не разликују од других."

Ако се та порука коју упућују млади с Гоча схвати на прави начин, онда се и у том сегменту остварује циљ кампа поред оне здравствене функције, која им је на првом месту.

Садржаји у кампу су обимни и различити, примерени узрасту и тежини болести и за њих су задужени стручњаци различитих специјалности.

Милоранка Васовић и Латинка Милојевић, из друштава за борбу против дијабетеса у Краљеву и Крушевцу, кажу да камп годинама на најбољи начин остварује своје функције и задатке, почев од едукативних радионица, практичног рада у амбуланти, спортко-рекреативних садржаја.

Поред васпитача, са децом у кампу су лекари, психолози, нутриционисти, професори физичког, тако да је читав садржај на високом нивоу.

"Поред предавања, радионица и спортских активности, на Гочу се дружимо, успостављамо нова пријатељства и веома смо задовољни боравком, условима и људима који с нама раде", истичу Василије Младеновић из Леска, Рената Екимова из Скопља, Анђела Лабан из Крушевца и други учесници кампа.

Организацију Кампа за децу на Гочу помогли су Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, као и неке угледне фармацеутске куће.

rts.kraljevo@rts.rs

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво